Rubla rusă se află la cel mai scăzut nivel din martie 2022, și nu pare să aibă unde să meargă decât în jos.
Este a treia cea mai slabă performanță de pe lista extinsă de Bloomberg a principalelor valute până acum în acest an, după peso argentinian și lira turcească.
În primăvara anului trecut, managerii financiari de la banca centrală și de la ministerul de finanțe al Rusiei, forțați să facă față unor sancțiuni occidentale fără precedent și la o fugă de capital de aproape trei ori mai mare decât cea din 2021, au făcut să scadă cursul de schimb. Rubla a câștigat datorită unui salt al prețurilor la energie.
Rusia a găsit modalități de a menține exporturile de petrol stabile și chiar de a crește livrările pe mare în ciuda embargoului occidental: peste 70% din transporturile de țiței rusesc merg acum către India și China, față de mai puțin de 20% înainte de invazie.
În același timp, exportatorii au găsit modalități de a ocoli sancțiunile, trecând la furnizori din China și Asia de Sud și transmițând bunuri occidentale prin Turcia și unele foste republici sovietice. În primul trimestru al acestui an, balanța comercială a Rusiei pentru bunuri și servicii s-a redus la 22,6 miliarde de dolari, de la 91,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2022.
Căderea rublei indică durere, dar nu colapsul Rusiei, notează analiștii de la The Washington Post. În condițiile în care active rusești semnificative sunt înghețate în băncile occidentale, autoritățile financiare ruse nu prea au motive să irosească resursele valutare tot mai limitate pentru a susține rubla, așa că au lăsat moneda să alunece.
„Patrioții” îl presează pe Putin de mai bine de un an să scape de managerii săi financiari relativ liberali și să treacă țara pe picior de război. Cu toate acestea, Rusia, pur și simplu, nu are resursele necesare pentru a face o astfel de schimbare tolerabilă pentru populația generală.
Păstrarea vestigiilor unui sistem de piață liberă și mizând pe ingeniozitatea întreprinzătorilor mici și mijlocii, care au acumulat multă experiență în condiții extreme începând cu anii 1990, permite guvernului să evite o scădere catastrofală a nivelului de trai. Angajatorii au păstrat salarii relativ ridicate, iar șomajul oficial este de 3,3%, un minim istoric.
Unii economiști occidentali insistă asupra faptului că Putin testează această capacitate de rezistență prin „canibalizarea” economiei productive a Rusiei pentru a finanța războiul cu Ucraina.
Totuși, datele băncii centrale arată niveluri scăzute ale deținerilor de datorie guvernamentală de către bănci, iar ratele dobânzilor sunt departe de maximele lor istorice, permițând o activitate economică și de consum normală.
Datorită ingeniozității funcționarilor din domeniul finanțelor și a antreprenorilor, Rusia rămâne rezistentă din punct de vedere economic și își poate finanța bugetul de război, care în 2022 a ajuns la un nivel destul de modest de 4,4% din PIB, nivel pe care se așteaptă să îl mențină în acest an.