AcasăEconomie„Cacofonia vocilor divergente”. Gardienii euro au exasperat piețele și investitorii

„Cacofonia vocilor divergente”. Gardienii euro au exasperat piețele și investitorii

Banca Centrală Europeană  pare să nu mai poată convinge investitorii, fie că este vorba de a le crește sau a le reduce așteptările privind rata dobânzii.

Băncile centrale au întâmpinat deseori dificultăți în a trimite mesaje clare și  consecvente piețelor în ultimii doi ani, în care inflația a crescut vertiginos din cauza impactului pandemiei, războiului din Ucraina și crizei energetice.

Dar dificultățile cu care se confruntă BCE au fost accentuate de schimbările constante ale mesajului, au declarat patru analiști pentru Reuters. Unul dintre ei numește o cacofonie în rândurile oficialilor instituției financiare.

Pur și simplu, BCE nu este consecventă în comunicare. Mesajul se schimbă mereu, ceea ce dezamăgește piețele și investitorii, a precizat Carsten Brzeski, directorul departamentului de macroeconomie la ING.

Cu nici un an în urmă, președintele BCE,Christine Lagarde,  încă încerca să convingă investitorii că s-au înșelat pariind pe o creștere a costurilor creditelor. Dar, în cele din urmă, a trebuit să recunoască faptul că accelerarea inflației a fost mai persistentă, chiar înainte de ofensiva Rusiei în Ucraina.

Această conștientizare târzie a dus la o pierdere de credibilitate în ochii observatorilor, care sunt acum sceptici când Lagarde spune că BCE va continua să majoreze ratele de dobândă într-un ritm constant pentru a readuce inflația la obiectivul de 2% în următorii doi ani.

Piețele monetare se așteaptă în prezent ca rata depozitelor BCE să atingă un maxim de 3,3% în iulie. Analiștii spun că instituția cu sediul la Frankfurt s-a pregătit pentru eșec atunci când Lagarde a declarat luna trecută că  informațiile disponibile indicau o creștere de 50 de puncte de bază.

„BCE se confruntă cu contradicția de a spune că va urma precaută ședință cu ședință, în timp ce se angajează să majoreze mai multe rate”, spune Frederik Ducrozet, economist la Pictet Wealth Management.

Pentru Piet Christiansen, economist-șef la Danske Bank, BCE nu are un lider de opinie clară, capabil să ghideze piețele așa cum a făcut fostul președinte Mario Draghi. „Cacofonia vocilor divergente și lipsa de claritate a mesajelor continuă să afecteze reputația BCE”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
199 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger