AcasăEconomieCacealmaua „reconstrucției” Ucrainei. De ce Bruxelles-ul nu se poate ...

Cacealmaua „reconstrucției” Ucrainei. De ce Bruxelles-ul nu se poate atinge de activele rusești

Germania și-a exprimat obiecțiile față de planurile Bruxelles-ului de a folosi activele înghețate ale băncii centrale rusești pentru reconstrucția Ucrainei, avertizând că o acțiune pripită ar putea stârni riscuri juridice sau financiare.

Comisia Europeană lucrează la un plan care ar putea strânge miliarde de euro, cerând instituțiilor financiare care dețin active rusești imobilizate să predea o parte din profiturile generate și să le utilizeze pentru reconstrucția Ucrainei.Dar, în urma îngrijorărilor semnalate de Banca Centrală Europeană, Berlinul și alte capitale au cerut prudență.

Potrivit Financial Times, oficiali guvernamentali germani de rang înalt au declarat că se îndoiesc că planul va obține un sprijin suficient, deoarece riscurile sunt “prea mari”. Ideea de a folosi fonduri rusești pentru reconstrucția Ucrainei ridică „probleme financiare și juridice complexe”.

Dacă UE ar lua bani de la banca centrală rusă sau ar culege veniturile din investirea fondurilor, ar crea un precedent pe care alții l-ar putea urmări, cum ar fi cererile de despăgubire ale Poloniei împotriva Berlinului pentru daunele suferite în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Un oficial a precizat că Marco Buschmann, ministrul german al Justiției, a studiat propunerile UE de recoltare a activelor băncii centrale rusești și a concluzionat că acestea „nu sunt viabile din punct de vedere juridic”.

Fără explicații coerente, Kievul crede că UE ar putea obține 3 miliarde de euro pe an din deținerile de active ale băncii centrale rusești. Ucraina analizează, de asemenea, o „schemă alternativă” prin care Comisia Europeană ar putea folosi activele rusești confiscate ca garanție pentru a se împrumuta și a investi în vederea obținerii unui randament, care ar fi alocat țării.

Dar socoteala nu se potrivește cu realitatea: vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a declarat că oficialii vor trebui să găsească un echilibru între principiul conform căruia Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru daunele pe care le-a provocat și, în același timp, să respecte „cadrul juridic pentru protejarea imunității activelor băncii centrale”.

Cu alte cuvinte, UE nu poate lua pur și simplu banii Rusiei pe baza unor decizii politice, nici măcar un consens al statelor membre pentru această acțiune nu se află la orizont.

Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei, a declarat că liderii UE care se vor reuni joi la un summit la Bruxelles vor oferi orientări suplimentare. „Mai trebuie clarificate unele aspecte și, în special, va fi necesară o coordonare cu partenerii noștri internaționali, și anume cu țările G7, în vederea formulării unei propuneri concrete.”

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
11.439 afisari

17 COMENTARII

  1. Stie cineva cum va evolua acest conflict, stie cineva cum se va termina ? Daca in final, cei care sustin Ucraina vor fi invinsi. Si daca va fi asa, atunci miliardele vanturate de Bruxelles vor trebuii inapoiate Rusiei. Si cine le va plati ca Bruxelles in niciun caz. Tot saracii Europei vor plati ca si acum.

  2. Nu este o noutate asta. Vestul a mai făcut asta când a blocat 30 mld. $ ai Libiei cu care a finanțat „rebeliunea” anti Gadafi. Nici in ziua de azi, Libia nu a mai văzut un cent din acei bani.
    Nu că ar exista o logică în faptul că o parte „neparticipanta” la conflict, hotărăște unilateral sa fure bunurile unei părți și să le de-a celelalte pentru că „așa a hotărât parte neparticipanta că e corect”

  3. Ce ar fi de bogați Europei să pună mîna pe bogățiile rușilor,le ar lua tot cum ne au distrus pe noi , stăm cu mîna întinsă la iei,nu accepți homo …..nu vezi bani

    • Ușurel, pidaras 😂😂 Ievropski Soiuz a distrus România sau Saviețki Saiuz?

  4. Atunci ucrainienii ar trebui sa stea la rând;
    întâi tezaurul sau cel puțin contravaloarea tezaurului nostru.

  5. @Anonim,
    ai pus punctul pe „i”.Încă nu i-a venit Rusiei rîndul să piardă,sunt alții înainte.Abia după „reînoirea lumii”(după ceva timp de la al treilea război mondial,iminent) vor plăti și ei. Nu eu o spun,ci cei cu viață Sfîntă,părintele Elpidie.
    Doamne ajută!

  6. Ievropski Soiuz nu e Saviețki Saiuz să ia cu japca. Doar cea mai mare instanță juridică internațională poate hotărî cît și cînd cine să plătească și cui. Iar haholii să pregătească o trupă bună de avocați și dovezi.

  7. Dupa ce a furat tot ce se putea muta din Africa, America, Asia, „occidentul civilizat” s-a gandit sa mai fure si din Rusia, ca in Ucraina pusesera mana pe ce era mai important. Ce păcăleală ne-a tras „occidentul civilizat”, dupa ce si-a vazut sacii in caruta, cu asa zisa democratie. Siktir!

  8. Cînd doi frați se bat un al treilea om de cuviință încearcă săi despartă și săi înpace cumva!nu contrariul cum face statele unite și restul țărilor din Europa,pune paie pe foc în loc să caute soluții de pace,pentru că asta vrea toată lumea nu ?pace nu război,dar se vede că sunt alte interese globaliste care vor să destabilizeze lumea,și să ucidă ce a mai rămas din creștinism ex Rusia care sa opus globalismului satanic,o să sfîrșim foarte rău,din cauza aroganților foarte bogați dar și sataniști în același timp,trebuie să ne trezim în al 99lea ceas și să privim realitatea și nu propaganda diavolilor care vor să ne transforme în sclavi ai diavolului!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger