AcasăEconomieBurduja țipă că Green-Deal e rău, în timp ce îl aplică masiv...

Burduja țipă că Green-Deal e rău, în timp ce îl aplică masiv în țară

Ministrul Energiei joacă la două capete

Ipocrizia lui Sebastian Burduja, cu ”suceala” asta la 180 de grade în ceea ce privește Green Deal, nu a trecut neobservată. Poate noua poziție a ministrului Energiei ar fi fost salutară, chiar și în al 13-lea ceas, dacă măsurile luate nu ar fi fost contrare, adică de accelerare maximă a implementării politicilor Comisiei Europene în tranziția verde. ”Uniunea ar trebui să pună accentul pe accelerarea tranziției verzi și pe asigurarea unei politici energetice de reducere a emisiilor, care să reducă dependența de combustibilii fosili importați”, spunea Burduja în cel mai recent proiect de ordonanță.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne-a anunțat, cu seninătate, că, în ultimele zile, a avut o revelație, și anume că Green Deal-ul Comisiei Europene e tare rău. Că el, de fapt, bănuia ceva de multă vreme, dar că abia acum i s-a confirmat că ”politicile de înverzire ale Europei nu au fost politici publice bine gândite, ci o ideologie urmată orbește, pe modelul unei terapii șoc”.

Pentru cei care au avut nervii tari să-l asculte pe Burduja cum ne bombarda aproape în fiecare zi cu minunata tranziție verde, cu eolienele și fotovoltaicele care au salvat sistemul energetic al României, sucirea revelatoare pare desprinsă din vântul schimbării venit dinspre America lui Trump. În același timp, însă, la vârful Comisiei Europene nu s-a schimbat nimic, ci dimpotrivă, Ursula ne cere să accelerăm și mai tare tranziția verde.

”Nu ne mișcăm suficient de repede. Fiecare regiune trebuie să fie capabilă să producă tehnologiile de care are nevoie. Este vorba despre construirea sau modernizarea a 25 de milioane de kilometri ded rețele până în 2030. Este vorba despre stocare, dezvoltarea capacității de a menține luminile aprinse atunci când soarele nu strălucește și vântul nu bate. Toate acestea necesită investiții masive”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Unde-i cărbunele ?

În dezlănțuirea sa, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mers până acolo încât a acuzat finanțarea europeană a campaniilor de lobby pentru ”înverzirea” UE, înverzire care a distrus industriile europene. ”Uniunea Europeană, care s-a născut ca o comunitate a cărbunelui și oțelului – simboluri ale puterii și competitivității economice – a ajuns să promoveze și să finanțeze importuri de panouri fotovoltaice, invertoare, baterii și turbine eoliene produse la mii de kilometri distanță. În același timp, propriul nostru gaz, propria noastră industrie, propriile noastre resurse erau declarate poluante.

Gazul rusesc era în schimb folosit, de pildă, pentru a produce îngrășăminte chimice în alte state, îngrășăminte care erau apoi importate în UE. UE poluează cu nici 5% din totalul emisiilor de CO2 de pe glob (situația anului 2023). Uniunea Europeană are nevoie de o resetare și tot mai mulți decidenți europeni susțin acest lucru. Suntem pregătiți să susținem această schimbare de paradigmă”, a afirmat Sebastian Burduja. După care, brusc, Burduja revine la ale lui. ”Să reconstruim industria, să investim în energie curată, dar fără să compromitem energia sigură și accesibilă/competitivă. România își asumă tranziția energetică – de la cărbune la gaz, de la gaz la energie nucleară”, a notat ministrul. Adică rămâne ca și până acum.

Tot cu regenerabilele

În ultimul proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei, obiectivele principale sunt tot regenerabilele. Astfel, în proiectul de act normativ se precizează că Uniunea Europeană trebuie să pună accentul pe accelerarea tranziției verzi și pe asigurarea unei politici energetice de reducere a emisiilor. Mai mult, proiectul prevede încurajarea încheierii de contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile prin explorarea utilizării garanțiilor pentru credite,  decarbonizarea încălzirii și răcirii în clădiri prin creșterea ponderii producției și a utilizării energiei din surse regenerabile pentru a realiza obiectivul Uniunii privind neutralitatea climatic, adoptarea de norme care să simplifice și să scurteze procedurile de acordare a autorizațiilor, luându-se în considerare acceptarea la scară largă de către public a implementării energiei din surse regenerabile, precum și implementarea mai rapidă a proiectelor privind energia din surse regenerabile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
751 afisari

6 COMENTARII

  1. nu sunt sanatosi la mansarda toti astia care intorc ei pe dos ce a lasat natura.sunt doar idioti utili la propagandisti vechi si noi!!!

  2. este la fel de periculos ca si predecesorul lui, minte mai mult si face mai putin

  3. Burduja cred ca stii cata puscarie primesti ptr subminarea sistemului energetic national. Si tu si Popescu. Veti muri in puscarie.

  4. felicitari Claudia Marcu , titlu sugestiv , una spune si alta fumeaza , TIPIC pentru politicianul roman .

  5. pai burduja care in urma cu 2-3 luni facea comisii la guvern pentru implmentarea greed deal-ului acum s-a trezit ca e rau dupa cea impreuna cu popescu au distrus economic Romania…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger