AcasăEconomieBurduja a promis la Bruxelles că ne lasă fără lemne de foc

Burduja a promis la Bruxelles că ne lasă fără lemne de foc

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne lasă și fără sobele cu lemne

După ce Comisia Europeană i-a făcut praf prima versiune a Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PINESC), Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a apucat să promită la Bruxelles că ne lasă fără lemne de foc în sobe, în condițiile în care 3,5 milioane de gospodării utilizează această sursă de încălzire. Mai mult, ca să se încadreze în țintele cerute de Comisie, ministrul a promis, în mod fantezist, că bagă pompe de căldură și la blocuri, și la casele din mediul rural.

Deși s-a dorit a fi varianta îmbunătățită, PNIESC 2 se dovedește a fi și mai catastrofal decât primul. Toate cifrele aruncate în disperare de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru a obține aprobarea de la stăpânire, pardon, de la Comisia Europeană, nu au nici cea mai mică șansă de a fi transpuse în realitate. Promisiunea cea mai absurdă este aceea de a lăsa fără lemne de foc cele 3.5 milioane de gospodării din țară, care folosesc această sursă de încălzire.

În locul sobelor pe lemne, Burduja promite pompe de căldură, care, așa cum am mai menționat într-un material anterior, sunt și foarte scumpe, imposibil de instalat în cele mai multe case și extrem de costisitoare, dat fiind consumul enorm de energie electrică. În plus, ministrul uită să ia în calcul că sistemul energetic național nu va face față niciodată unui consum instant atât de mare, dacă vor fi montate, de exemplu, un milion de pompe de căldură.

Cu toate acestea, PNIESC 2 prevede că folosirea biomasei va scădea în România, pe deoparte pentru a conserva nivelul absorbțiilor produse de sectorul LULUCF, pe de alta din cauza consecințelor negative pe care utilizarea acesteia o are asupra calității aerului prin nivelul ridicat de emisii.

”Sobele funcționând pe bază de biomasă vor fi înlocuite în principal cu pompe de căldură, tehnologie curată, clasificată, la rândul ei, ca fiind regenerabilă”, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Energiei.

Tot cu pompele de căldură

Comisia Europeană a recomandat României să crească ponderea SRE în consumul final brut de energie la 41% în 2030, susține Ministerul Energiei. Astfel, versiunea actuală a PNIESC prevede creșterea ponderii SRE în consumul final brut de energie la 38,3%, față de 36,2% în prima versiune a PNIESC, creștere care va fi realizată mai ales prin consolidarea utilizării pompelor de căldură și scăderea consumului de gaz.

”În plus, noile măsuri incluse în versiunea actuală a PNIESC-ului actualizat prevăd amestecarea biometanului cu gazul natural în sistemul național de transport (SNT), estimându-se că biometanul va atinge o pondere de 5% în STN în 2030. Chiar și în aceste condiții, atingerea obiectivului fixat de CE pentru 2030, de 41% privind ponderea SRE în consumul final brut de energie, rămâne o provocare”, se arată în PNIESC 2.

În ce privește sectorul de încălzire și răcire, România a primit din partea CE recomandarea de a elabora un plan pe termen lung pentru includerea SRE în procesul de încălzire & răcire, inclusiv prin stabilirea de obiective specifice pentru sectorul clădiri și industrie. În PNIESC-ul actualizat se prevede o pondere de 41,1% pentru SRE în consumul final brut de energie încălzire & răcire la nivelul anului 2030, în creștere semnificativă față de ținta de 36,3% în 2030 pentru SRE-Î&R din prima versiune a PNIESC.

”PNIESC-ul actualizat pune accentul pe instalarea pompelor de căldură și pe obținerea unor date statistice mai precise pe baza cărora energia termică produsă de pompele de căldură să fie inclusă în bilanțul energetic”, arată Ministerul Energiei.

Solar, eolian și atât

Pentru atingerea obiectivului privind ponderea SRE în sectorul energiei electrice, elementul decisiv îl reprezintă construirea de noi capacități solare și eoliene, se precizează în PNIESC 2. Ca urmare, ponderea energiei electrice produse de hidrocentrale în consumul final brut de energie din SRE va scădea de la aproximativ 64% în 2020 la 35,5% în 2030. Pe de altă parte, energia eoliană va avea cea mai mare pondere, aproximativ 36%, în timp ce cea solară va avea o pondere de aproximativ 24% în consumul final brut de energie.

”Aceste ținte vor fi atinse prin construirea și punerea în funcțiune, până în 2050, a unei capacități totale instalate de producție de energie din surse solare de aproximativ 33,3 GW (atât la sol, cât și pe acoperișuri) și a unei capacități totale instalate de producție de energie din surse eoliene de aproximativ 21,3 GW”, se mai specifică în documentul citat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.430 afisari

31 COMENTARII

  1. Burduja ăsta e un alt accident politic marca bratienii. A făcut studiile pe afară dar e praf , incompetent. Nu cred că o companie privata s ar încurca cu ăsta

  2. Ma dor degetele și sa comentez asemenea prostii pe care le pot face, în detrimentul poporului român, unii vremelnici aflați în scaune suspuse, putea fi și SUPUSE.

  3. Foarte bine! Doar oamenii din grote se mai încălzeasc la foc, cu lemne. Iar cei 3,5 milioane de români sunt de fapt câteva mii. Dezinformarea la cote maxime!

    • Și tu ești din echipa lor,ce ți-au promis să vorbești așa,tu nu ești făcut tot din ce a venit din grotă,sau ai rămas la stadiu că te-a adus barza,te bagi in seamă singur,habar nu ai ce vb,crezi că încălzirea globală sunt sobele din mediul rural,de aia nu poți tu respira în orașul tău că te afectează fumul sobelor de la țară,îți permiți cu grosolănia ce te caracterizează sa faci afirmați negative Satului Românesc,unde toți poeții,și oamenii demni l-au lăudat ,a rămas o tradiție în nația noastră „focul din sobă la țară” ,cuptorul de pâine ,și vi tu un neica nimeni sa ne spui că trăim și acum in grotă la țară, să-ți rămână obrazul gros ,nici nu te salut!!

    • Da, daca n-aveti paine mancati cozonac.
      Aia din grote de se incalzesc cu lemne produc hrana pentru tine ca sa poti sta in comfortul casei si sa apesi niste taste fara sa gandesti. Du-te si mai dormi putin ca sa ai mintea si mai odihnita.

  4. Lasa ca nu mai facem focul cu lemne da ii lasa pe austrieci sa ne rada padurile😤😔

  5. Așa este dacă avem nevoie de UE și,dacă la conducerea ministerului se află o progenitură a burdușitului!

  6. Ce sa ceri de la un alt tradator de neam care nu are habar de nevoile poporului ?

  7. De unde răsar asemenea specimene?Cu pompe de căldură o sa dati foc tuturor instalațiilor electrice.Apoi vom vedea prețurile la energie după ridicarea plafoanelor.Intr- un cuvânt, Burduja, ne condamnă la frig.

  8. Pe vremea când era mare mahăr în USR , tot pe la Bruxelles și pe la alții a promis că ne lasă și fără cele 11 hidrocentrale finalizate peste 90%. Și aproape că a reușit.

  9. Al cui este, de cine este platit/ ‘agățat’ acest individ cu creierul neted? De ce i se dă atâta libertate,pe banii noștri,acestei catastrofe politice,acestei slugi intereselor străine României? Sunt curios dacă nu cumva multlaudata investiție de la Doicești nu va fi un nou Bechtel: costisitor ,inexistent și secretizat.🤬🤬🤬🤬

  10. Intre timp China si India baga carbuni la greu pe foc, ii doare pe ei la basca de LULUTA si de PISCADERO…

  11. Nu vrea Burduja sa ne ia ceva la masele ? A fost să vadă cum fumega francezii , belgienii frunzele de la copaci?

  12. Lumea…. o demență!
    Politicienii români… incompetenți, slugarnici, fără coloana vertebrala, supuși străinilor, hoți, peste măsură de prosti…
    într-un cuvint, dezastrul Românicii este iminent…

  13. Asta trebuie trimis pe front de urgență asa de aiurea e,parca au înnebunit politicienii ăștia, orice oricum promit orice oricum și nu știu de ce ,care e interesul..de ce?castiga ceva?sau ce I determina sa fie mamaligi?

  14. Burduja saracu’ nu are minte nici cât o găină. Pe cine votam la viitoarele alegeri?
    Bine ca nu a ajuns primarul Bucurestiului.
    Vai de tara asta cu asemenea politicieni. Sa ne rugam ca sa ne ajute Dumnezeu. Diamne ai mila de noi.

  15. Păi să nu faci foc cu lemne, dar cu defrișările pădurilor de către austrieci cum rămâne? Până când subjugarea și umilirea acestui popor!?!

  16. S-ar putea ca individul acesta slugarnic la straini sa primeasca un „alint” cu un lemn de foc de la Romani. Tampenia UE a ajuns la paroxism si nenorocirea Romanilor sub colonialismul European nu are margini. Are cineva initiativa sa organizeze lupte pentru tara asta calcata in picioare de la Traian incoace?

  17. In occident au reusit deja sa distruga un oras cu pompele de caldura. Au facut svaitzer.

  18. Oameni buni ! Văd în articolele de mai sus cum UE ne-ar fi subjugat, cum forțe externe ne vor răul…. Domnilor, Noi suntem proprii noștri sabotori . Ca de alde acest nimeni, Burduja, statul paralel, beneficiarii pensiilor speciale, inșii care fac nesăbuite cheltuieli administrative de la buget și mulți alții.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger