Cauta

Bruxelles și Washington împart pumni de oțel pe artera economiei mondiale

UE și SUA amenință să fragmenteze comerțul internațional

Statele Unite nu vor putea să rezolve disputa cu Europa privind oțelul printr-un acord care discriminează alte țări, a declarat comisarul european pentru comerț, subliniind provocarea de a găsi un compromis pentru a pune capăt disputei.

Valdis Dombrovskis a declarat pentru Financial Times că speră să se ajungă la un progres pentru a pune capăt amenințării de reînnoire a tarifelor la importurile de oțel din UE. În lipsa unui acord, tarifele, ridicate temporar, ar urma să revină în decembrie, împreună cu măsuri de retorsiune din partea UE.

Comisarul a insistat însă asupra faptului că UE nu va semna niciun acord care încalcă standardele comerciale globale. Experții au susținut că unele elemente ale soluției propuse de Washington ar putea discrimina în mod incorect importurile din anumite țări.

Tarifele vamale din secțiunea 232, de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, au fost impuse de fostul președinte american Donald Trump din motive de securitate națională, revoltând capitalele UE.

Cele două părți au făcut o pauză în urmă cu doi ani și au promis să formeze un club sustenabil al oțelului care să acorde prioritate metalului cu emisii reduse de carbon, să abordeze supraproducția globală și subvențiile chinezești. Cu toate acestea, s-au străduit să ajungă la un acord cu privire la acest Aranjament global privind oțelul și aluminiul durabil (GSA) înainte de termenul limită din octombrie.  SUA au propus să permită membrilor clubului să stabilească standarde de emisii și să aplice tarife celor care nu le respectă.
Analiștii independenți spun că o astfel de propunere, care favorizează producătorii interni, ar încălca probabil normele OMC.

La rândul său, Bruxelles-ul introduce un mecanism de ajustare la frontiera de carbon (CBAM), care va percepe tarife la importuri în funcție de cantitatea de carbon emisă de acestea. Însă SUA nu au un sistem național de tarifare a emisiilor de carbon și este puțin probabil să adopte unul în curând.

Dombrovskis a refuzat să speculeze dacă UE și SUA ar putea prelungi armistițiul în cazul în care nu va exista un acord până în octombrie. Și a mai spus că va discuta despre Legea SUA de reducere a inflației(IRA), care leagă multe subvenții americane de producția internă.

Comisarul european caută un mandat din partea membrilor UE pentru a negocia un acord pentru ca materiile prime critice extrase sau prelucrate în UE și utilizate în baterii să fie calificate pentru creditele de consum din SUA. Cu toate acestea, multe state membre doresc ca acordul să includă toate cele 50 de metale acoperite de IRA, nu doar cele cinci oferite de SUA.

Prin urmare, schimburile transatlantice – numite de Dombrovskis “artera economiei mondiale” – riscă să fie blocate și să fragmenteze comerțul internațional.În fond, ordinea comercială se bazează pe reguli, nu pe bariere ridicate în calea fluxurilor de produse și servicii.

Ultimele stiri

  • Ion Sterian, reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029
  • CREATIVE MBA primul MBA pentru leadership creativ la Bucharest Business School, școala de afaceri ASE
  • Alege ce citești
  • Destul! Gata! Ajunge! Acesta este cel mai simplu și arzător mesaj al oricărui român de astăzi
  • Economia Americii va purta amprenta lui Trump
  • Un cocktail exploziv: China, UE, SUA
  • Viziunea USR pentru România: nu vei deține nimic și vei fi executat silit!
  • Prăbușire catastrofală a industriei în UE. Sectorul auto, cel mai afectat
  • Guvernul taie o fărâmă din cheltuielile deșănțate. Dispar indemnizațiile unei autorități absolut inutilă
  • Dronele rusești străpung apărarea Ucrainei într-un ritm record
  • Exit mobile version