AcasăEconomieBruxelles schimbă regulile de plată ale întreprinderilor. Vor urma alte scumpiri

Bruxelles schimbă regulile de plată ale întreprinderilor. Vor urma alte scumpiri

Limita de 30 de zile propusă de Comisia Europeană ar determina companiile să majoreze prețurile

Planurile UE de a impune termene de plată de 30 de zile pentru întreprinderile din blocul comunitar au consternat grupurile de retaileri, care spun că ar duce la creșterea involuntară a prețurilor și le-ar încuraja să cumpere mai mult din China.

Limita de 30 de zile propusă de Comisia Europeană în această lună ar determina companiile să majoreze prețurile:  trebuie să adune suficienți bani pentru a putea plăti furnizorii la timp.

„Nu vine pe gratis. Se pune costul în altă parte în lanțul valoric”, a declarat Nick Lakin, șeful departamentului de afaceri corporative al Kingfisher, care generează mai mult de jumătate din vânzări în UE. „Acest lucru ar avea în cele din urmă consecințe pentru consumatori în ceea ce privește disponibilitatea produselor, alegerea și prețul.”

Comercianții cu amănuntul din sectoare precum îmbrăcămintea și mobila preferă să negocieze termene mai lungi cu furnizorii, ceea ce le permite să eșaloneze plățile în timp.

Magazinele se aprovizionează deja cu cel puțin jumătate din bunurile lor din China, susține Alisdair Gray, șeful departamentului pentru afaceri europene al asociației europene de retail de bricolaj EDRA. „Companiile vor cumpăra mai mult din China, deoarece oferă 90 de zile de plată”.

Christel Delberghe, director general la Euro Commerce, organismul reprezentativ al comercianților cu amănuntul și al angrosiștilor, a declarat: „Suntem extrem de îngrijorați. De exemplu, dacă sunteți un mic butic de îmbrăcăminte, vă cumpărați sezonul în avans și, de obicei, vă plătiți furnizorul pe o anumită perioadă, pe măsură ce îl vindeți. Nu aveți resursele necesare pentru a cumpăra stocul în avans. Acest lucru nu va mai fi posibil.”

Propunerile, care trebuie încă negociate cu Parlamentul European și cu statele membre, fac parte dintr-un pachet mai amplu pentru întreprinderile mici și mijlocii, anunțate la începutul acestei luni de Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, și de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Plățile întârziate afectează în mod disproporționat IMM-irile, un sfert din totalul falimentelor companiilor din UE fiind cauzate de neplata facturilor la timp, potrivit Comisiei Europene.

Dar schimbarea anticipată vine în contextul în care inflația taie cheltuielile de consum în întreaga UE, iar întreprinderile se adaptează pentru a se conforma noilor reglementări în materie de durabilitate și de due diligence introduse de Bruxelles.

Întreprinderile care cumpără alimente proaspete trebuie deja să plătească furnizorii în termen de 30 de zile, dar pot plăti pentru alte produse alimentare în termen de 60 de zile, conform unei directive UE din 2019.

Schimbarea limitei de 60 de zile „înseamnă mutarea unui munte de bani”, a avertizat Giuseppe Brambilla, vicepreședinte al Federdistribuzione, un grup comercial pentru companiile de distribuție italiene. ” Va trebui să creștem prețurile”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger