AcasăEconomieBRICS va rezolva criza energetică?

BRICS va rezolva criza energetică?

Planurile BRICS sunt întotdeauna mărețe, dar se topesc în momentul în care se pune problema transformării lor în realitate

Consultanța Rystad Energy susține că extinderea planificată a BRICS, prin adăugarea a șase membri, va transforma grupul într-un lider mondial în domeniul energiei regenerabile în următoarele decenii. Chiar așa?

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iranul, Egiptul, Etiopia și Argentina sunt așteptate să se alăture BRICS – care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – în ianuarie 2024.

Unele estimări arată că  blocul va obține peste 80% din energia sa din surse regenerabile până în 2050, capacitatea totală ajungând la 11 terawați, mai mult decât dublul celor 4,5 terawați combinați preconizați în Grupul celor șapte națiuni(G7).

Dar există obstacole: tranziția energetică necesită investiții uriașe. Probabil că doar China și cele două state din Golful Persic sunt capabile să deblocheze sute de  miliarde de dolari. Ironia sorții, tocmai puterile petroliere – și cel mai mare importator de țiței –  ar putea să aducă mai aproape energia regenerabilă. Restul membrilor BRICS – destul de dezbinați –  ar fi jucători de mâna a doua.

Potrivit The National, Emiratele Arabe au ca obiectiv să devină net zero până în 2050 și investesc masiv în construirea de noi proiecte, inclusiv o centrală solară în regiunea Al Dhafra din Abu Dhabi.

În cadrul versiunii actualizate a Strategiei energetice 2050 a EAU și a dezvoltării Strategiei naționale privind hidrogenul, cea de-a doua economie ca mărime din lumea arabă își propune să investească 90 de miliarde de dolari până în 2030 pentru a se asigura că cererea de energie este satisfăcută, susținând în același timp creșterea economică.

Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, o serie de noi proiecte de energie regenerabilă ca parte a strategiei sale 2060 net-zero. Însă aceste ambiții sunt doar regionale.

Pe de altă parte, Rusia, India și Africa de Sud nu se pot compara cu puterea financiară a statelor din Golf. India, unul dintre poluatorii majori la nivel global, cumpără petrol rusesc, importurile au crescut de la 1% înainte de războiul din Ucraina la 34%, totalizând 1,64 milioane de barili pe zi în luna martie a acestui an.

Cea mai populată țară din lume are o infrastructură șubredă, incompatibilă cu energiile regenarabile. Rusia, Brazilia și Africa de Sud nu se pot numi nici pe departe campioni ecologici. Toate aceste state emergente sunt de așteptat să se înscrie în orbita Chinei, presărată de tensiuni geopolitice și conflicte comerciale cu Occidentul.

Necazul BRICS+ este că  o mare parte din statele asociate sunt consumatoare, nu  autosuficiente energetic. Și  exportul de energie din partea Rusiei, de exemplu, nu înseamnă construirea unei rețele de energie regenarabilă.

Pe hârtie, planurile BRICS sunt întotdeauna mărețe, dar se topesc în momentul în care se pune problema transformării lor în realitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.356 afisari

1 COMENTARIU

  1. Isi vor asigura pt ei acolo ,in rest vor mai vedea resturile daca mai raman!!Astia de dincolo chiar nu vad ca astia care detin cele mai multe resurse s au aliat contra lor???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger