AcasăEconomieBRICS, MINT, CIVET. De ce investitorii ar trebui să acorde o a...

BRICS, MINT, CIVET. De ce investitorii ar trebui să acorde o a doua șansă piețelor emergente

Aceste piețe merită o a doua șansă deoarece sunt mai puțin îndatorate decât cele occidentale și au o mai mare reziliență macroeconomică

Piețele emergente ar fi trebuit să fie investiția mileniului, dar nu a fost așa. Sectorul a explodat într-o serie de acronime, cele mai cunoscute fiind Brics (inițial Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), dar și MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria, Turcia), CIVET (Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt și Turcia) și multe altele.

Nimeni nu mai folosește aceste acronime, decât ca un avertisment al istoriei. Mulți au susținut că  a pune laolaltă o grămadă de țări extrem de diferite a fost întotdeauna o idee pierzătoare.

În urma crizei financiare, modelele de creștere bazate pe datorie ale piețelor emergente au dispărut, în timp ce acțiunile tehnologice americane s-au impus ca adevărați stăpâni ai mileniului.

Cu toate acestea, investițiile sunt ciclice. “Cei șapte magnifici” (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla), puternic mediatizați, s-ar putea să se chinuie să se ridice din nou în acest an. Și, surpriză, există mișcări pe piețele emergente.

În ultimii trei ani, indicele MSCI Emerging Market Index a înregistrat o scădere de 18,9%, dar dacă se exclud acțiunile chinezești aflate în dificultate, randamentul a fost pozitiv, de 6,9%.

Andrew Ness, manager de portofoliu la Templeton Emerging Markets, a declarat pentru The National  că 2024 are potențialul de a fi un an mai bun pentru piețele emergente, care rămân “subevaluate și subestimate”.

Aceste piețe merită o a doua șansă din partea investitorilor, deoarece sunt mai puțin îndatorate decât cele occidentale și au o mai mare reziliență macroeconomică, De asemenea, sunt și mai ieftine, indicele MSCI Emerging Markets se tranzacționează cu un discount de aproximativ 45% față de MSCI World.

În timp ce investitorii așteaptă cu nerăbdare ca Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor, piețele emergente au început deja să se relaxeze pe măsură ce inflația se retrage.

Și altele vor urma exemplul, iar acesta nu este singurul factor în favoarea lor, spune Adnan El-Araby, co-manager al Barings Emerging EMEA Opportunities. „Dolarul american a slăbit în ultimele luni, iar decalajul dintre creșterea PIB-ului piețelor emergente și cel al piețelor dezvoltate se reduce”. Regiunea CCG continuă să beneficieze de o inflație scăzută, de investiții de capital constante și de un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, deși prețurile volatile ale petrolului oferă o oarecare incertitudine.

În Europa emergentă, Polonia are „o perspectivă economică remarcabilă”, în timp ce Turcia, care se reformează, „oferă promisiuni semnificative.”

John Citron și Chris Tennant,  manageri de portofoliu la JP Morgan și Emerging Markets Investment Trust, au precizat că țările din Golful Persic și  America Latină(mai ales Brazilia și Mexic) “au devenit componente importante în universul piețelor emergente”.

De cele mai multe ori, investitorii sunt precauți. Cu toate acestea, ignorarea piețelor emergente ar putea fi o greșeală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
192 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger