AcasăEconomieBRICS – berbecul fără coarne

BRICS – berbecul fără coarne

BRICS contrazice toate ideile care ar trebui să stea la baza unei organizații internaționale

Discrepanțele dintre așteptări și realitate reprezintă una dintre cele mai evidente caracteristici ale politicii mondiale moderne, atât în ceea ce privește performanțele puterilor conducătoare, cât și în activitățile instituțiilor internaționale pe care acestea le creează.

De asemenea, pot reduce entuziasmul public pentru inițiative considerate importante, dar care nu au suficient succes în practică.

Grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) reprezintă unul dintre cele mai curioase fenomene ale politicii internaționale moderne, notează Modern Diplomacy. În primul rând, pentru că această asociație de cinci state semnificative, la care s-au alăturat încă câteva la 1 ianuarie 2024, contrazice din punct de vedere conceptual toate ideile predominante în secolul al XX-lea cu privire la ceea ce ar trebui să stea la baza unei organizații internaționale.

Paravanul unității

În centrul BRICS nu există nicio posibilitate vizibilă ca țările participante să își pună în comun resursele economice și militare.

Chiar și componența permanentă a Consiliului de Securitate al ONU este un grup relativ omogen și este format din puteri care dețin resurse militare net superioare celor ale altor membri ai comunității internaționale.

Ce putem spune despre instituții atât de puternice și „consacrate” precum NATO, G7 sau Uniunea Europeană? În primul caz, asistăm la o unificare reală a capacităților militare, iar în cel de-al doilea – la o putere economică.

BRICS nu se bazează pe echilibrul de putere al principalilor participanți, așa cum s-a întâmplat în cazul celor mai de succes alianțe din trecut. Este aproape de neconceput că ar putea exista un singur lider, ca în NATO sau G7, care să fie capabil să atingă obiectivele stabilite în comun. Și poate că tocmai aceste obiective, mai ales înfruntarea cu Occidentul, nu se pot realiza, de vreme ce China, Rusia și India au păreri diferite despre modelul de leadership.

Limitele colaborării între țările BRICS sunt evidente, dar ascunse sub un paravan de „unitate”. Și acest șablon începe să genereze așteptări complet lipsite de sens.

Challenger de mucava

Discuțiile despre ceea ce poate face și ceea ce nu poate face BRICS ar trebui să înceapă cu o înțelegere a modului în care realizările sau eșecurile altor instituții internaționale sunt legate de caracteristicile lor individuale. Cea de-a doua poate fi o sarcină teoretică, dar clarifică ceea ce nu va face BRICS.

Grupul este, în esență, o asociație de state care împărtășesc o viziune strategică a unei noi ordini mondiale, dar care își urmăresc interesele naționale în economie și politică.

Prin urmare, nu ne putem baza pe grupul BRICS pentru a crea instituții și instrumente financiare internaționale comparabile, din punct de vedere al influenței, cu cele controlate de Occident – Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială.

BRICS nu  poate deveni un „berbec” pentru distrugerea pozițiilor Statelor Unite și Europei în afacerile mondiale. Țările occidentale percep ca fiind conflictuală orice acțiune sau decizie care nu servește intereselor lor specifice. Hegemonia se câștigă cu greu, iar BRICS pare un challenger de mucava.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
603 afisari

4 COMENTARII

  1. Berbec fara coarne BRICS nu ataca pe nimeni, dar nici nu se lasa atacat sau excrocat de elita financiara internationala si de interesele hegemonului.
    Eschivandu-se atacurilor la banca BRICS isi ocroteste monedele nationale si evita cu tot posibilul Dolarul, izolandu-l.
    De fapt nu atacurile ii inspaimanta pe elitistii financiari ci evitarea si izolarea Dolarului care incepe sa cada incet dar sigur. BRICS nu este un bloc de atac ci de protectie eficienta, oferind tarilor membre o sansa onesta spre dezvoltare si separare de interesele devastatoare ale hegemonului si asta doare.
    !74 de state au o pozitie clara alaturi de politica statelor din BRICS, si din restul se vor mai orienta destule spre aceiasi directie parasind vasalitatea si alegand suveranitatea.

  2. Deocamdata BRICS n are coarne. Dar le pot taia pe ale colonialistilor suauenato, ingradindu le accesul la resirsele naturale. Sa nu uitam ca singurii care mai au ceva resurse sunt sua dar nu pot sustine celelalte 30 de muhaiele care doar latra cum le zice stapanul. Deocamdata, sua si occidentul sunt distruse prin accesul doar la resurse scumpe, care le distrug economiile. Curand, nu le vor mai da deloc.

  3. Deocamdata, nu au fost depasite frictiunile militare intre China si India. Ba, dimpotriva, India si trimite flota in largul coastelor Chinei, alturi americani, englezi si australieni. De asemenea, India joaca la doua capete, si cu rusii, si cu americanii. Brazilia si Africa de Sud au cam revenit in sfera de influenta a SUA, dupa cum s-a vazut din faptele guvernelor acestor tari, in ultima vreme. Dintre statele care ar urma sa largeasca BRICS, Argentina si Arabia Saudita sunt cu SUA, clar, par sa fi aderat ca sa saboteze organizatia. Asa ca, in BRICS, trainica ramane doar alianta Rusia-China.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger