Sloganul Boycott USA a luat amploare în ultimele săptămâni, din Canada până în Europa, drept reacție la politica externă a președintelui Donald Trump. Franța nu a fost lăsată în urmă.
Cota de popularitate a Statelor Unite în rândul francezilor este la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, iar doi din trei susțin boicotarea mărcilor americane, potrivit unui un sondaj Ifop comandat de site-ul de informații turistice NYC.fr. Acest fenomen „nu este doar o reacție emoțională trecătoare” și ar putea dura în timp, depășind pentru prima dată clivajele politice și sociale.
Protecținism, dezangajare față de Ucraina, atacuri la adresa comunității științifice: în doar câteva săptămâni, noua administrație pare să fi reușit să submineze imaginea Americii și a companiilor sale, transmite L’Express.
În Franța, simpatia pentru Statele Unite a scăzut la 25%, față de 65% în 2010, sub Barack Obama. Este un nivel istoric scăzut, care a reușit să depășească scorul înregistrat sub administrația George W. Bush (a cărui invazie a Irakului în 2003 a provocat rupturi în relațiile franco-americane).
Deterioarea imaginii Americii merge mână în mână cu un sentiment crescând de prăpastie între valorile franceze și cele americane, arată sondajul: doar un sfert dintre respondenți (26%) consideră că cele două țări sunt „apropiate”, comparativ cu aproape jumătate în urmă cu douăzeci de ani.
În prezent, 62% dintre francezi susțin apelurile de boicotare a companiilor americane, în timp ce unul din trei boicotează efectiv cel puțin una dintre aceste mărci. Deși tendința pare mai pronunțată în rândul alegătorilor de stânga (72%), boicotul atrage și o mare majoritate a celor de centru-dreapta (65%).
Marca cea mai boicotată
Printre mărcile vizate se numără unele dintre simbolurile-cheie ale modului de viață american. Coca-Cola (48%) este în prezent marca cea mai boicotată, înaintea lanțurilor de fast-food precum MacDonald’s (44%), Starbucks (15%) și KFC (12%).
Boicotul se extinde și la mărcile considerate a fi apropiate de administrația Trump, în special cele deținute de Elon Musk: Tesla (19%) și X (10%). Aceste cifre coroborează scăderea vânzărilor de automobile Tesla în Europa (minus 45 % în ianuarie 2025 față de anul precedent).
Spre deosebire de mișcările tradiționale de boicot, „adesea conduse de tineri, dar limitate în timp”, aceasta are particularitatea de a atinge „o bază de sprijin care transcende diviziunile politice, cu o diversitate de motivații și o mobilizare puternică a persoanelor în vârstă și a categoriilor înstărite”, a declarat François Kraus, directorul departamentului de politică și actualitate al Ifop.
Arma de protest împotriva politicii americane pare să se concentreze acum pe respingerea mărcilor și a simbolurilor stilului de viață american, după cum scrie New York Times.
”Pe măsură ce Donald Trump se aliază cu președintele rus Vladimir Putin și impune tarife vamale asupra produselor europene, grupuri dedicate boicotării produselor americane au apărut în mai multe țări europene”.