Cauta

Bombă cu ceas: datoria Americii

O retrogradare a ratingului SUA de către Moody's a exacerbat îngrijorările investitorilor cu privire la iminența unei bombe cu ceas a datoriei

O retrogradare a ratingului SUA de către Moody’s a exacerbat îngrijorările investitorilor cu privire la iminența unei bombe cu ceas a datoriei.

Vineri, Moody’s a redus cu o treaptă ratingul Americii, ultima dintre agențiile majore care a retrogradat țara, citând preocupările legate de datoria națională în creștere, de 36000 de miliarde de dolari.

Măsura a fost luată în timp ce republicanii încearcă să aprobe un pachet cuprinzător de reduceri de taxe și creșteri ale cheltuielilor, care ar adăuga trilioane la datorie, potrivit Reuters. Incertitudinea cu privire la forma finală a așa-numitului „Big Beautiful Bill” îi îngrijorează pe  investitorii care ar dori să vadă mai multe restricții fiscale.

Retrogradarea Moody’s, care urmează unor decizii similare luate de Fitch în 2023 și de Standard & Poor’s în 2011, „va duce în cele din urmă la creșterea costurilor de împrumut pentru sectorul public și privat din Statele Unite”, a declarat Spencer Hakimian, fondator al Tolou Capital Management din New York.

Scott Clemons, strateg șef de investiții la Brown Brothers Harriman, avertizează că un proiect de lege care indică cheltuieli excesive ar putea descuraja expunerea la titluri de trezorerie cu scadență lungă. Comitetul pentru un buget federal responsabil, un think tank nepartizan, estimează, că acest proiect de lege ar putea adăuga 3,3 trilioane de dolari la datoria țării până în 2034 sau aproximativ 5,2 trilioane de dolari dacă factorii de decizie politică extind dispozițiile temporare.

Moody’s a precizat că administrațiile succesive nu au reușit să inverseze tendința de creștere a deficitelor fiscale și a costurilor cu dobânzile.

Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, l-a numit pe economistul Moody’s, Mark Zandi, un adversar politic al lui Donald Trump.

Guvernul Statelor Unite a atins limita legală de împrumut în ianuarie și a început să recurgă la „măsuri extraordinare” pentru a evita depășirea plafonului. Secretarul trezoreriei, Scott Bessent, a indicat că executivul ar putea atinge așa-numita dată X – când nu mai are bani pentru a-și îndeplini toate obligațiile – până în august.

Nervozitatea investitorilor cu privire la limita datoriei a început să se manifeste. Randamentul mediu al bonurilor de trezorerie cu scadența în august devine mai mare decât randamentul bonurilor cu scadențe adiacente.

Marja de manevră pentru reducerea cheltuielilor este limitată. „Ne aflăm pe un curs nesustenabil”, subliniază Anne Walsh, director de investiții la Guggenheim Partners Investment Management. Fără un proces real la Washington care să vizeze resetarea semnificativă a nivelurilor de cheltuieli, o îmbunătățire semnificativă a traiectoriei fiscale este puțin probabilă.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 23 mai 2025 – Dorești să faci mai mult decât poți
  • Alege ce citești
  • Porcii nu zboară: fermierii americani pierd piața Chinei
  • Nu mai poate Putin de sancțiunile europene!
  • Ursula ne-a făcut „parteneri egali” doar cât am fost buni de poză
  • Atac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada
  • E oficial: Hansi Flick rămâne la Barcelona până în 2027!
  • „Chefi la Cuțite” – cum s-a transformat gătitul într-un ritual televizat al ridicolului românesc
  • Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime
  • Exit mobile version