AcasăEconomieBNR a precizat condiţia în care ratele românilor la bănci s-ar mai...

BNR a precizat condiţia în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Peste 200.000 oameni îşi plătesc datoriile cu întârziere

BNR a aflat care este cea mai gravă CRIZĂ pentru români. Cine şi cât de mult este afectat

Banca Naţională a României a precizat scenariul în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Totul, în contextul în care peste 200.000 oameni îşi plătesc datoriile cu întârziere.

BNR punctează că ratele românilor ar putea să scadă doar dacă şi inflaţia se va reduce în următoarele două luni.

Inflaţia merge numai în sus

Potrivit ultimelor date venite de la Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut şi a ajuns la peste 7% în ultima lună. Economiștii susţin că scenariul diminuării inflaţiei nu este foarte ușor de atins, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

În acest moment, ţara noastră numără aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească.

Până în 2025 am putea vedea o dublare, ceea ce înseamnă că ar ajunge la un procent de peste 10% din totalul celor care au credite.

Rata creditelor neperformante

Rata creditelor neperformante era, la finele lunii decembrie 2023, de 2,33%, faţă de 2,61% în septembrie 2023 şi 2,65% în decembrie 2022, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În decembrie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 803,4 miliarde lei, cu 102,4 miliarde lei mai mari comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Reducerea ratelor ar putea începe în a doua jumătate a anului 2024. Riscurile fiscale sunt încă semnificative și sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aduce deficitul bugetar spre ținta de 3% până în 2025, mai consideră analiștii.

author avatar
Andrei Ștefan
154 afisari
Zenville