Cauta

Blocul piețelor emergente care vrea să zguduie ordinea mondială

Țările BRICS își consolidează poziția la nivel mondial

Principalele puteri de pe piețele emergente din lume se plâng de ani de zile că sunt marginalizate de națiunile bogate. Acum, lansează cea mai ambițioasă provocare la adresa status quo-ului.

Blocul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – se va folosi de summitul anual al liderilor de la Johannesburg din această săptămână pentru a începe procesul de recrutare a mai multor membri care să îi consolideze poziția la nivel mondial, o inițiativă condusă în principal de președintele chinez Xi Jinping, dar susținută și de Rusia.

De asemenea, se va discuta despre cum să se accelereze îndepărtarea de dolar, în parte prin creșterea utilizării monedelor locale în comerțul dintre membri, care este în creștere, potrivit unui proiect de agendă consultat de Bloomberg.

De când a început să organizeze summituri, în urmă cu 15 ani, BRICS nu a reușit să își transforme puterea economică în influență politică semnificativă. Dar actuala divizare a ordinii mondiale, pe fondul fricțiunilor tot mai mari dintre SUA și China și a tensiunilor legate de invazia Rusiei în Ucraina, îi oferă o nouă deschidere pentru a deveni o voce mai puternică a Sudului global și, eventual, pentru a provoca SUA și aliații săi.

„Vrem ca BRICS să devină un grup foarte puternic din punct de vedere politic și financiar”, a declarat președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.La summit ar putea avea loc prima extindere a blocului de la adăugarea Africii de Sud în 2010. În fruntea listei de potențiali candidați se află Indonezia și Arabia Saudită, precum și Emiratele Arabe Unite, Algeria și Egipt. Dar India dorește ca procesul să fie gradual.

Un grup extins ar reprezenta aproximativ jumătate din producția globală până în 2040, dublu față de ponderea G7, ceea ce ar însemna o inversare față de începutul acestui secol. Un BRICS mai mare ar reprezenta aproape jumătate din populația globală, de la 42% în prezent, potrivit lui Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud în cadrul blocului.

Până în prezent, diviziunile profunde dintre membri au limitat capacitatea BRICS de a-și spori influența în cadrul unor instituții precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială sau Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, țările BRICS “s-au ridicat din punct de vedere economic, și-au exprimat îngrijorările, sunt acum capabile să ofere alternative dacă vocile lor nu sunt auzite”, subliniază Karin Vazquez, profesor asociat de practică diplomatică la Universitatea Globală O.P. Jindal din India.

În timp ce Uniunea Europeană consideră BRICS ca fiind în primul rând un grup de discuții – care ar putea fi mai degrabă slăbit decât întărit prin extindere – capacitatea Rusiei și Chinei de a folosi grupul ca o platformă internațională este “îngrijorătoare”, a declarat un oficial european care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu este autorizat să facă comentarii publice.

Ultimele stiri

  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Cea mai mare economie din lume nu se descurcă fără migranți
  • Exit mobile version