AcasăEconomieBitcoin navighează pe valul lui Trump

Bitcoin navighează pe valul lui Trump

Deținerea bitcoin este din nou la modă. Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a „promova poziția de lider a SUA în domeniul activelor digitale”

Deținerea bitcoin este din nou la modă. Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a „promova poziția de lider a SUA în domeniul activelor digitale”.

Unii sunt entuziasmați de perspectiva unei rezerve naționale de bitcoin, care ar consolida aprobarea activului de către guvernul american.

Dar nu este clar cum ar funcționa o astfel de rezervă și ce ar însemna pentru bitcoin, notează Financial Times. Contribuabilii vor fi lăsați să plătească dacă – sau când – prețurile vor scădea? Prăbușirea bursei de profil FTX în 2022 a provocat un val de falimente și a determinat investitorii să vândă criptomonedele.

Prețul bitcoin se tranzacționează în prezent în jurul celui mai ridicat nivel de la crearea simbolului în 2009, însă o analiză atentă a celor 16 ani de când fondatorul Satoshi Nakamoto a extras primele monede arată o istorie a prețurilor în creștere, urmată de obicei de prăbușiri abrupte.

Mulți cred că prețul poate crește și mai mult. Larry Fink, fondatorul miliardar al BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a declarat recent că, dacă mai multe fonduri suverane de investiții ar lua în considerare deținerea de bitcoin, acesta ar putea ajunge la 700 000 de dolari.

„Bitcoin a găsit o modalitate de a coopta guvernele”

Matt Hougan, director de investiții la managerul de active cripto Bitwise, spune că „bitcoin a găsit o modalitate de a coopta guvernele”. Susținerea lui Trump a „eliminat ultima amenințare existențială la adresa bitcoin”.

Acum, unii parlamentari fac presiuni asupra administrației pentru a merge și mai departe. Cynthia Lummis, senator american pentru Wyoming, este vârful de lance al creării unei rezerve strategice de bitcoin.

Un activ de rezervă este de obicei o resursă care poate fi utilizată în perioade de criză. De exemplu, SUA au în prezent o rezervă petrolieră de urgență pentru a se proteja împotriva șocurilor de aprovizionare, în timp ce multe țări au rezerve de aur.

Lummis afirmă  că valoarea în creștere a bitcoin ar putea fi folosită pentru a reduce datoria SUA. În iulie, ea a introdus un proiect de lege prin care dorește ca statul să cumpere anual 200 000 de bitcoin de pe piață timp de cinci ani, până când stocul ajunge la un milion.

Ar exista o problemă: deoarece sectorul cripto este în mare parte anonim, urmărirea de la cine cumpără Washington bitcoin va fi extrem de dificilă – infractorii și guvernele ostile s-ar putea îmbogăți din aceste achiziții.

Guvernul SUA deține în prezent aproape 200 000 de bitcoin, jetoane pe care le-a confiscat în urma unor anchete penale.

Pentru ca bitcoin să devină un activ financiar obișnuit, este nevoie ca băncile de pe Wall Street, administratorii de fonduri, sistemele de pensii și alți actori instituționali mari să se implice la scară largă.

Până de curând, majoritatea au evitat să dețină acest simbol pentru ei înșiși sau pentru clienții lor, îngrijorați de reacția autorităților de reglementare. Sub mandatul lui Trump, care dorește să facă din SUA „superputerea bitcoin” a lumii, temerile se estompează.

Totuși, președintele ar trebui să țină seama că  o prăbușire a criptomonedelor ar putea avea un impact asupra economiei americane și mondiale în general, în cazul în care valoarea participațiilor guvernamentale scade vertiginos și investițiile sale sunt considerate nechibzuite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger