AcasăEconomieBitcoin, cursă de sănătate. Depășește falimentele bancare, învinge acțiunile și aurul

Bitcoin, cursă de sănătate. Depășește falimentele bancare, învinge acțiunile și aurul

Bitcoin a crescut cu 50% în acest an, în ciuda prăbușirii marilor bănci axate pe criptomonede, depășind principalii indici bursieri și materiile prime.

La 1 ianuarie, bitcoin a început să se tranzacționeze la puțin peste 16.500 de dolari. Miercuri, se situa în jurul valorii de 25.000 de dolari, datorită unei reveniri care a început duminică.

Creșterea prețului din acest an vine după ce criptomoneda s-a prăbușit cu 65% în 2022, după o serie de colapsuri majore ale unor proiecte și fonduri de acoperire, probleme de lichiditate și falimentul bursei FTX.

Evoluția recentă a venit ca o surpriză, având în vedere închiderea Silvergate Capital și Signature Bank, doi dintre cei mai mari creditori ai industriei cripto. Și Silicon Valley Bank, considerată coloana vertebrală a industriei startup-urilor tehnologice, a dat faliment.

În timp ce prăbușirea Silvergate, Signature Bank și SVB a provocat valuri de șoc pe piețele financiare, revenirea bitcoin ar putea fi alimentată chiar de aceste eșecuri, potrivit lui Vijay Ayyar, vicepreședinte al departamentului de dezvoltare corporativă și internațională de la bursa Luno.

“Evenimentele de săptămâna trecută, legate de falimentul SVB și al altor bănci, au scos în evidență puterea monedelor descentralizate pe care oamenii le pot păstra și deține în totalitate”.

Bitcoin se numește monedă descentralizată deoarece nu este emisă de o singură entitate, cum ar fi o bancă centrală. În schimb, se bazează pe o tehnologie de bază numită blockchain, iar rețeaua sa este întreținută de o comunitate.

Moneda digitală este o modalitate prin care investitorii se pot proteja împotriva mișcărilor băncilor centrale, în special a relaxării cantitative și a politicii monetare mai relaxate, despre care spun că erodează valoarea monedei fiduciare. Susținătorii indică oferta finită de Bitcoin ca fiind o caracteristică cheie a faptului că acesta este un depozit de valoare.

Unii analiști au sugerat că stresul asupra sectorului financiar ar putea încetini ritmul de creștere a ratelor de către Rezerva Federală a SUA, ceea ce ar putea ajuta activele de risc, cum ar fi bitcoin.

Nu există multe mărfuri sau indici bursieri care să fi învins bitcoin, comentază CNBC. Indicele Nasdaq, puternic din punct de vedere tehnologic, cu care bitcoin a fost strâns corelat în trecut, a crescut doar 12% până în prezent în acest an. S&P 500 este în urcare cu 2,5%.

Aurul, care este considerat un activ la care investitorii se îndreaptă în perioadele de turbulențe pe piață, a crescut cu puțin peste 3%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.261 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger