Cauta

Big Tech și-a găsit, în sfârșit, nașul?

Autoritățile antitrust din SUA vor să spargă dominația companiilor din sectorul inteligenței artificiale

Cea mai înaltă autoritate americană de aplicare a normelor antitrust va analiza „de urgență” sectorul inteligenței artificiale, ca urmare a preocupărilor legate de faptul că puterea asupra acestei tehnologii transformatoare este concentrată între câțiva jucători cu buzunare mari.

Într-un interviu acordat Financial Times, Jonathan Kanter a declarat că examinează „punctele de sufocare a monopolurilor și peisajul concurențial” în domeniul inteligenței artificiale, care cuprinde totul, de la puterea de calcul și datele utilizate pentru antrenarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni, până la furnizorii de servicii cloud, talentele în domeniul ingineriei și accesul la hardware esențial, cum ar fi cipurile unităților de procesare grafică.

Pârghia antitrust

Autoritățile de reglementare sunt preocupate că sectorul incipient al inteligenței artificiale se află „la nivelul maxim al concurenței, nu la nivelul minim” și trebuie să acționeze „de urgență” pentru a se asigura că firmele tehnologice deja dominante nu controlează piața.

Kanter, aflat acum în al treilea an la Departamentul de Justiție, a fost, alături de Comisia Federală pentru Comerț(FTC), vârful de lance al unei abordări antitrust mai dure.  A dat în judecată Google și Apple, pentru ceea ce guvernul american susține că sunt monopoluri neloiale în servicii precum magazinele de aplicații, motoarele de căutare și publicitatea digitală.

De la lansarea chatbot-ului ChatGPT de la OpenAI în noiembrie 2022, s-a declanșat o cursă a înarmării,  marii jucători din sector grăbindu-se să obțină parteneriate de miliarde de dolari cu unele dintre cele mai promițătoare companii de inteligență artificială și cu cele care construiesc modele și aplicații bazate pe această tehnologie.

Emblematică pentru astfel de tranzacții este investiția de 13 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI, care a venit cu drepturi exclusive asupra proprietății intelectuale a start-up-ului și cu o parte din profiturile sale, dar nu s-a oprit la o achiziție directă.

FTC, precum și organismele de supraveghere a concurenței din Regatul Unit și din Uniunea Europeană  au anunțat că vor investiga această relație, alături de acordurile de mai multe miliarde de euro încheiate de Google și Amazon cu rivalii de la Anthropic, potrivit FT.

În martie, directorul general al Microsoft, Satya Nadella, l-a angajat pe Mustafa Suleyman, fondatorul unui  start-up de inteligență artificială numit Inflection, și pe majoritatea personalului său de 70 de persoane pentru a crea o nouă unitate de IA pentru consumatori. Unii observatori din industrie au văzut în această tranzacție o tactică pentru a ocoli legile antitrust și a scăpa de o anchetă oficială.

Ultimele stiri

  • Se prăbușește comerțul transatlantic?
  • Execuția bugetară pe 2024, gaură de 22 miliarde de lei din fonduri europene
  • Stadion de 100.000 de locuri pentru United!
  • Manchester City aruncă în aer fotbalul: contract de 1,1 miliarde euro!
  • Trump transformă „războiul lui Biden” în propriul său război
  • Schema UE de a strânge mai mulți bani pentru Ucraina: riscuri pentru piețele europene
  • Intervenție de ochii lumii. PNL ”atacă” indemnizațiile compensatorii ale foștilor judecători CCR
  • Cursa mașinilor electrice: BYD a depășit Tesla
  • Ursula von der Leyen nu se poate pune cu Donald Trump
  • De-a hoții și vardiștii
  • Exit mobile version