AcasăEconomieBiden strică tranziția ecologică pentru a ține în frâu China?

Biden strică tranziția ecologică pentru a ține în frâu China?

Fără China, costul tranziției ecologice a SUA ar fi cu 20% mai mare

În cel mai recent val de tehno-naționalism din anul electoral, pentru a-și proteja și promova tranziția ecologică – și pentru a-l depăși pe Donald Trump – președintele Joe Biden a impus săptămâna trecută un val de noi tarife vamale pentru vehiculele electrice,  bateriile și panourilor solare fabricate în China, precum și pentru alte bunuri chinezești.  

Nu există nicio îndoială că industria chineză a vehiculelor electrice, care reprezintă deja 60% din vânzările globale, este în măsură să „demoleze” toți rivalii, așa cum a spus recent Elon Musk, dacă nu se pun bariere.

China se mândrește cu o cotă de 80% din toate etapele de producție a panourilor solare, domină sectorul mineralelor critice și a altor componente ale lanțului de aprovizionare cu tehnologie verde.

Pentru Statele Unite, vestea proastă este că, în timp ce tarifele ar putea proteja unele locuri de muncă, Biden ar putea pune în pericol tranziția ecologică, în cel mai bun caz întârziind obiectivele și crescând costurile.

Biden s-a angajat să atingă obiectivele ambițioase privind clima stabilite în Legea privind reducerea inflației: o reducere cu 50-52% a emisiilor de gaze cu efect de seră (comparativ cu nivelurile din 2005) până în 2030, zero emisii nete până în 2050 și 50 % din vehiculele noi să fie cu emisii zero până în 2030.

Este puțin probabil ca aceste obiective să fie atinse în termenele dorite și, în același timp, să fie decuplate de tehnologia ecologică chineză. Nu este ușor să recuperezi decalajul, mai ales într-o perioadă de creștere scăzută, rate ridicate ale dobânzii și provocarea de a descâlci lanțurile complexe de aprovizionare la nivel mondial.

Și mai problematic este impactul polarizării politice. Un partid republican (cu partea sa de negaționiști ai schimbărilor climatice) se opune tranziției ecologice și, în special, vehiculelor electrice. Potrivit unui sondaj recent realizat de Pew Research Center și preluat de Foreign Policy, doar 12% dintre republicani și respondenții cu tendințe republicane considerau schimbările climatice drept o prioritate.

Protecționismul are costurile și consecințele sale

Un raport al companiei de consultanță în domeniul energiei A Wood Mackenzie, publicat în februarie, a arătat că, fără China, costul tranziției ecologice a SUA ar fi cu 20% mai mare.

Impactul vehiculelor electrice și al gamei de tehnologii ecologice din China va fi, în cel mai bun caz, minuscul în Statele Unite, dar va pătrunde pe piețele din Europa și din sudul lumii.

Un titlu  Economist din iulie 2023 a exprimat o îngrijorare larg împărtășită: „Un lanț de aprovizionare cu baterii care exclude China pare imposibil”. Astfel, nu este surprinzător faptul că unul dintre rezultatele tarifelor Biden pentru tehnologie este că importurile de tip friendshoring din Asia de Sud-Est și India sunt în plină expansiune – dar acestea provin în principal din componente chinezești reasamblate.

În cele din urmă, această poveste despre tehnologia verde evidențiază  o fragmentare tot mai mare a ordinii comerciale și financiare, din ce în ce mai mult determinată de imperativele de securitate națională. Poate că ecologistul Biden s-a întins mai mult decât îi este plapuma.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
220 afisari

1 COMENTARIU

  1. ATI AVUT DESTULE EXEMPLE CU BIDEN SI L-ATI ACCEPTAT CA PRESEDINTE CU TOATE GAFELE FACUTE !,SE ALEGE PRAFUL SI DE TOATA MASCARADA ZISA ECOLOGICA !!,IN PLUS A SE VEDEA DUPA AFGANISTAN RAHATUL DIN UCRAINA !.
    DE CHINA NU MAI PUTEM VORBI , XI I-A LUAT FATA LUI BIDEN .
    AMERICA INCOTRO ??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger