AcasăEconomieBiden și Trump se întrec să facă pe zmeii cu cea...

Biden și Trump se întrec să facă pe zmeii cu cea de-a doua economie globală

Joe Biden și Donald Trump abordează o nouă strategie politică: care poate fi mai dur în privința comerțului cu China?

Joe Biden și Donald Trump abordează o nouă strategie politică: care  poate fi mai dur în privința comerțului cu China?  Pun la cale taxe vamale mai mari pentru Beijing, chiar cu riscul de a spori presiunile inflaționiste în viitor.

Anunțul făcut marți de Biden, potrivit căruia va aplica noi tarife vamale pentru bunuri chinezești în valoare de 18 miliarde de dolari, a propulsat comerțul în centrul competiției prezidențiale din acest an.

Dar se așteaptă ca impactul macroeconomic imediat al acestor taxe să fie neglijabil. Și, potrivit FT,  ar putea să forțeze companiile care se bazează pe inputuri din China să crească prețurile, lăsând consumatorii blocați la mijloc.

Decizia lui Biden a fost luată în contextul în care statele industriale Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – unde muncitorii cu guler albastru sunt deosebit de sensibili la comerț – apar din nou ca teritorii de luptă esențiale în alegerile din noiembrie.

Ca să nu rămână mai prejos,  Trump a promis că va lovi toate bunurile chinezești cu tarife vamale de 60% dacă va fi ales pentru un al doilea mandat – un nivel mult peste cele pe care le-a stabilit în timpul războiului comercial cu Beijingul, început în timpul președinției sale în 2018.

Companiile din China fac ce știu mai bine: exportă masiv în SUA și în întreaga lume

Prin urmare, cei doi rivali se întrec pentru a vedea care dintre ei poate părea cel mai agresiv protector al locurilor de muncă ale clasei muncitoare americane în fața creșterii puterii de producție a Chinei.

Biden a criticat abordarea lui Trump în ceea ce privește comerțul cu China înainte de alegerile din 2020, criticând tarifele radicale pe care predecesorul său le-a impus pentru importuri în valoare de 300 de miliarde de dolari din națiunea asiatică, spunând că acestea echivalează cu o penalizare a consumatorilor americani.

Dar, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul au persistat în timpul mandatului său, Biden a refuzat să elimine tarifele vamale ale lui Trump, îmbrățișându-i piesa centrală protecționistă – chiar dacă inflația a crescut puternic la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

Tarifele suplimentare sunt  „o abordare inteligentă”, a declarat Biden. „Predecesorul meu a promis să crească exporturile americane și să stimuleze producția. Dar nu a făcut nici una, nici alta. A eșuat”.

În replică, Trump l-a atacat pe Biden pentru că nu a mers „suficient de departe”, deoarece „China ne mănâncă prânzul chiar acum”.

În timp ce Trump s-a folosit de furia față de comerțul cu China în avantajul său în alegerile din 2016 împotriva lui Hillary Clinton, nu a reușit să reproducă acest succes împotriva lui Biden în 2020, deoarece politicile economice ale democraților s-au apropiat de o poziție aliniată cu sindicatele.

Între timp, companiile din China fac ce știu mai bine: exportă masiv în SUA și în întreaga lume. Indiferent ce planuri au Biden și Trump – tarife vamale, protecționism sau un nou război comercial – nu le vor schimba afacerile și profitul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor