AcasăEconomieBătălia tehnologică. China se răzbună pe Statele Unite

Bătălia tehnologică. China se răzbună pe Statele Unite

Autoritățile chineze tocmai au a lansat o investigație asupra producătorului american de cipuri Micron Technology din motive de „securitate națională”, în contextul în care Beijingul se răzbună pe restricțiile tot mai mari impuse de Washington în ceea ce privește accesul Chinei la tehnologia semiconductorilor.

Administrația Spațiului Cibernetic din China a declarat că va revizui importurile de produse Micron pentru a menține securitatea națională și siguranța infrastructurii sale informatice.

Micron Technology, listată la Nasdaq, este cel mai mare producător american de cipuri de memorie. Acțiunile sale au scăzut cu 4 procente în SUA în urma anunțului.

Industria semiconductorilor se află în centrul decuplajului economic dintre cele două superputeri ale lumii. În luna octombrie, Washingtonul a introdus controale extinse la exportul de cipuri, în încercarea de a încetini progresul Chinei în domeniul inteligenței artificiale și al supercomputerelor. De atunci, Olanda și Japonia s-au alăturat SUA în impunerea de noi restricții.

Administrația Biden a intensificat presiunile economice asupra Chinei, o comisie specială din Washington adăugând la controlul bipartizan asupra întreprinderilor americane care operează în China continentală. Ca răspuns, companiile din China analizează modalitățile de diversificare a lanțurilor de aprovizionare.

În septembrie, Micron a anunțat că va primi subvenții de aproximativ 320 de milioane de dolari din partea guvernului japonez pentru a extinde cooperarea cu SUA.

În ciuda faptului că Beijingul a adoptat un ton mai conciliant față de mediul de afaceri, pe măsură ce China se redeschide după anii de izolare din timpul pandemiei, există semne că ar putea exista mai multe represalii la restricțiile impuse de Washington.

Săptămâna trecută, principalii lideri de afaceri din SUA, inclusiv șeful Apple, Tim Cook, au păstrat în mare parte un profil scăzut la Forumul de dezvoltare a Chinei, o oportunitate anuală pentru ei de a se întâlni cu înalți oficiali de la Beijing.

În raportul său trimestrial publicat în martie, Micron a afirmat că „guvernul chinez ne poate restricționa participarea pe piața chineză sau ne poate împiedica să concurăm eficient cu companiile chineze”.

De asemenea, a avertizat asupra riscului de a pierde accesul la materialele strategice, produse în principal în China.”Aprovizionarea restrânsă cu elemente de pământuri rare, minerale și metale poate limita capacitatea noastră de a fabrica anumite produse și poate face dificilă sau imposibilă concurența cu alți producători de cipuri”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
772 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger