AcasăEconomieBătălia plăților. Gardienii euro și-au pus în cap autoritățile de reglementare bancară

Bătălia plăților. Gardienii euro și-au pus în cap autoritățile de reglementare bancară

Plățile acționarilor au fost de mult timp un punct cheie de dispută între BCE și băncile din regiune

Mai multe autorități de reglementare bancară, nemulțumite de poziția fermă a Băncii Centrale Europene în ceea ce privește remunerarea acționarilor, se pregătesc să facă presiuni pentru o relaxare, argumentând că instituția din Frankfurt este vinovată pentru evaluările slabe ale creditorilor din regiune.

Oficialii, care fac parte din Consiliul de supraveghere al BCE și care nu au fost de mult timp de acord cu linia adoptată de președintele Andrea Enria, doresc să reducă nivelul de capital pe care băncile individuale trebuie să îl îndeplinească pentru plăți și să elimine procesul de aprobare pentru răscumpărările de acțiuni, potrivit unor surse Bloomberg.

Autoritățile de reglementare văd plecarea lui Enria la sfârșitul anului ca pe o oportunitate de a face lobby pentru o abordare mai puțin restrictivă sub conducerea succesoarei Claudia Buch.

Plățile acționarilor au fost de mult timp un punct cheie de dispută între BCE și băncile din regiune, care se străduiesc să recâștige investitorii după ani de distribuții slabe, când au fost forțate să își constituie rezerve de capital în urma crizei financiare din 2008.

În timp ce creșterea  ratelor dobânzilor a permis multor bănci să majoreze angajamentele de plată, majoritatea creditorilor se tranzacționează în continuare cu un discount abrupt față de colegii lor de pe Wall Street.

Buch, care este în prezent vicepreședinta  Bundesbank și este considerată un finanțist dur,  se va dovedi probabil decisivă într-o dezbatere dificilă. Susținătorii unei mai mari flexibilități spun că au impresia că ea va fi deschisă la discuții în cadrul unei revizuiri mai ample a supravegherii BCE, programată pentru anul viitor.

În întreaga lume, plățile sunt o sursă obișnuită de conflict. Autoritățile de reglementare doresc ca instituțiile de credit să păstreze capitalul pentru a supraviețui pierderilor într-o perioadă de recesiune, în timp ce băncile consideră că plățile reprezintă o modalitate de a atrage mai mulți investitori și de a ridica prețul acțiunilor.

În Europa, încrederea ambelor părți a fost erodată de avertismentele prea prudente ale BCE în timpul pandemiei, precum și de deficiențele de guvernanță ale băncilor.

Unii susțin că BCE trebuie să păstreze un anumit grad de flexibilitate, invocând incertitudinea cu privire la modul în care va evolua economia.

Alți oficiali spun că BCE este de vină pentru evaluările scăzute și sunt de acord cu băncile că trebuie să fie atractive pentru investitori în cazul în care sunt nevoite să obțină capital nou. O altă modalitate de a ajuta băncile să ridice evaluările ar fi eliminarea proceselor formale de aprobare a marilor răscumpărări de acțiuni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger