AcasăEconomieBătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde...

Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari

SUA și Uniunea Europeană au alocat 81 de miliarde de dolari pentru a produce următoarea generație de semiconductori, intensificând o confruntare mondială cu China pentru supremația cipurilor.

SUA și Uniunea Europeană au alocat 81 de miliarde de dolari pentru a produce următoarea generație de semiconductori, intensificând o confruntare mondială cu China pentru supremația cipurilor.

Este primul val din cele aproape 380 de miliarde de dolari alocate de guvernele din întreaga lume pentru companii precum Intel  și Taiwan Semiconductor Manufacturing  în  a stimula producția de microprocesoare mai puternice.

Această creștere a împins rivalitatea dintre Washington și Beijing pentru tehnologia de ultimă generație într-un punct critic  care va modela viitorul economiei globale.

“Am trecut Rubiconul”

„Nu există nicio îndoială că am trecut Rubiconul în ceea ce privește competiția tehnologică cu China, în special în domeniul semiconductorilor”, a declarat Jimmy Goodrich, consilier senior pentru tehnologie strategică la RAND Corp.

Cheltuielile pentru cipuri ale SUA și UE reprezintă o nouă provocare pentru politica industrială de zeci de ani a Beijingului – deși va dura ani de zile până când va da roade.

Prin adoptarea Chips and Science Act, administrația Biden a  promis un total de 39 de miliarde de dolari în granturi pentru producătorii de cipuri,  împrumuturi și garanții în valoare de 75 de miliarde de dolari, plus credite fiscale de până la 25%.

Cele mai mari două proiecte din Europa se află în Germania: o fabrică Intel planificată la Magdeburg, în valoare de 36 de miliarde de dolari și care primește subvenții de aproape 11 miliarde de dolari, și un joint-venture TSMC în valoare de 11 miliarde de dolari, din care jumătate va fi acoperită de fonduri guvernamentale.

Însă Comisia Europeană nu a dat încă aprobarea finală pentru ajutoarele de stat, iar experții avertizează că investițiile blocului comunitar nu vor fi suficiente pentru a-și atinge obiectivul de a produce 20% din semiconductoarele din lume până în 2030.

Deocamdată, companii precum Nvidia, Qualcomm  și Broadcom  sunt lideri mondiali în ceea ce privește proiectarea de cipuri vitale pentru domenii cheie, cum ar fi inteligența artificială. Dar există dezbateri cu privire la cât de mare este acest avans.

China are mai multe fabrici de semiconductori în construcție decât oriunde în lume

China are în prezent mai multe fabrici de semiconductori în construcție decât oriunde în lume, acumulând în același timp expertiza necesară pentru un salt tehnologic intern. De asemenea,  lucrează la alternative interne la cipurile de inteligență artificială ale Nvidia și la alte tipuri de siliciu avansate.

Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg News, în China există peste 200 de firme de semiconductori cu un capital înregistrat de peste 61 de miliarde de dolari.

Suma de bani pe care țara  o investește în acest sector este probabil mai mare decât cea din SUA: peste 142 de miliarde de dolari, a estimat săptămâna trecută Asociația Industriei Semiconductorilor, cu sediul la Washington.

Ca parte a acestui efort, guvernul de la Beijing a strâns încă 27 de miliarde de dolari pentru ceea ce este cunoscut sub numele de Marele Fond pentru a supraveghea investițiile statului în zeci de companii, inclusiv campionii locali în fabricarea cipurilor, Semiconductor Manufacturing International și Huawei Technologies.

author avatar
Radu Jacotă Redactor