AcasăEconomieBătaie de joc la facturile pentru gaz şi energie electrică: românii plătesc...

Bătaie de joc la facturile pentru gaz şi energie electrică: românii plătesc mai mult, din salarii mai mici

Industria europeană se luptă de mult timp cu prețuri la energie substanțial mai mari decât în SUA și în unele părți ale Asiei

Ministerul Energiei discută cu furnizorii, distribuitorii și producătorii o scădere a plafoanelor actuale, care ar ține prețurile sus. Există o şansă ca facturile pentru gaz şi energie să vină cu sume mai mici.

La nivel internațional, gazul și energia electrică s-au ieftinit și se apropie de nivelul de dinaintea crizei energetice. Dar, deocamdată, comparativ cu ce se întâmplă în blocul comunitar, românii plătesc mai mult, din salarii mai mici.

Cum scad preţurile la consumatorii casnici

Cu alte cuvinte, dacă prețurile din piață sunt mai mici, ar putea scădea prețurile și pentru consumatorii casnici. Vizate sunt și plafoanele la energie electrică pentru firme.

O propunere este scăderea de la 1,3 lei, la 1 leu. Dar și cele pentru consumatorii casnici ar putea fi modificate.

Se poate discuta despre ajustarea plafoanelor pentru a reflecta prețurile mai mici de pe piață, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici.

În special plafoanele mai mari, pentru că dacă discutăm de un consum mic, unde aplicăm plafonul de 0,68 de lei kWh, e greu de crezut că se poate coborî”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Furnizorii se opun unor plafoane noi

Însă unii furnizori consideră că ar trebui lăsată varianta actuală a plafoanelor.

Ministerul Energiei urmează să publice proiectul după ce furnizorii și producătorii vor trimite propriile propuneri.

Scăderea plafoanelor ar putea intra în vigoare chiar din această primăvară.

Ultima dată când gazele naturale americane au fost atât de ieftine, președintele Gerald Ford tocmai își preluase mandatul.

Chiar și pe piețele europene și asiatice mai scumpe, prețurile sunt sub nivelurile de la sfârșitul anului 2021, când a început criza energetică provocată de Rusia.

Această abundență de gaze la preț de chilipir ar putea fi o picătură, dar prefigurează o remodelare a industriei.

author avatar
Andrei Ștefan