AcasăEconomieBasel 3 Endgame. Cine va duce povara finanțării climatice?

Basel 3 Endgame. Cine va duce povara finanțării climatice?

Marile bănci vor participa la tranziția ecologică doar dacă randamentele sunt atractive

Cele mai mari bănci de pe Wall Street avertizează că presupunerile existente în legătură cu finanțarea ecologică nu vor mai fi valabile dacă SUA vor continua să impună cerințe mai stricte de capital.

Basel 3 Endgame, așa cum au fost denumite normele planificate, marchează etapa finală de punere în aplicare a reglementărilor create după criza financiară din 2008. Băncile vor trebui să pună deoparte mai multi bani, ceea ce va face mai costisitoare acordarea de finanțare.

Propuse în luna iulie de un grup de autorități americane, printre care se numără și Rezerva Federală, regulile vor „modifica în mod fundamental” modul în care băncile din cea mai mare economie a lumii abordează riscul, potrivit EY.

JPMorgan Chase estimează că acest plan ar însemna că se va confrunta cu o creștere de capital de 25%, ceea ce ar afecta „cu siguranță” capacitatea sa de a aloca fonduri pentru proiecte ecologice. David Solomon, directorul general al Goldman Sachs Group, spune că cerințele de capital ale băncii s-ar „cvadrupla” pentru anumite proiecte de energie curată.

Rezultatul este că Wall Street va trebui să regândească structurile existente de finanțare pentru climă. „Structurile financiare ale acordurilor climatice existente încep să pară învechite”, a declarat John Greenwood, șeful departamentului de finanțare structurată la Goldman.“Modelele de finanțare vor trebui acum să ia în considerare costurile suplimentare de capital ale băncilor”.

Cele mai mari opt bănci americane au în prezent cerințe de capital care variază între 9 și 13 dolari pentru fiecare 100 de dolari de active ponderate în funcție de risc. În conformitate cu noile norme, acestea ar trebui să adauge cu aproximativ 2 dolari mai mult.

„Având în vedere capitalul suplimentar necesar pentru a finanța tranziția ecologică, băncile vor căuta să lucreze alături de alți jucători ai  finanțelor private care poate nu sunt supuși acelorași reglementări”, a precizat Greenwood.

Este cea mai recentă confruntare cu realitatea din partea unei industrii financiare care a petrecut o mare parte din summitul COP28 privind clima din Dubai reamintind lumii că va participa la tranziția ecologică doar dacă randamentele sunt atractive.

Capitalul privat nu se poate implica dacă nu există „un randament comercial”, subliniază Shriti Vadera, președintele Prudential Plc.

Potrivit lui Jeff Berman, lider al grupului de reglementare a serviciilor financiare din SUA la firma de avocatură Clifford Chance, Wall Street „analizează acum un compromis între siguranța și soliditatea sistemului bancar și obiectivele politicii climatice”.

Mesajul clar al bancherilor este că obținerea unui randament comercial va fi mai dificilă odată cu creșterea cerințelor de capital. Asta înseamnă că o mare parte a finanțării se va îndepărta de bănci și se va îndrepta spre domeniul mai întunecat al băncilor din umbră, unde nivelurile de risc nu sunt monitorizate atât de atent.

Riscurile asociate finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice au fost subliniate în acest an, în condițiile în care ratele mai mari ale dobânzilor și blocajele din lanțul de aprovizionare au afectat principalele sectoare ecologice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
267 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger