AcasăEconomieBarbu îi dă nucleara lui Ciolacu. Tirurile din Ucraina nu sunt controlate

Barbu îi dă nucleara lui Ciolacu. Tirurile din Ucraina nu sunt controlate

Marcel Ciolacu, prins cu minciuna chiar de ministrul Agriculturii

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a reușit să-l zdrobească pe șeful lui, Marcel Ciolacu, după ce a dezvăluit că tirurile din Ucraina nu erau supuse controalelor la intrarea în țară. Afirmația a venit la scurtă vreme după ce premierul susținuse cu tărie că toate transporturile de cereale din țara vecină sunt megacontrolate atât la intrare, cât și la ieșire și că fermierii care au semnalat acest lucru ar fi dezinformat pe rețelele sociale.

Întrebat, în conferința de presă din 13 februarie, despre videoclipurile fermierilor cu tirurile din Ucraina care au trecut necontrolate la vama românească, premierul Marcel Ciolacu s-a dezlănțuit, arătând, nervos, că nicio marfă nu trece neverificată. Din explicațiile oarecum incoerente ale prim-ministrului, a reieșit că dovada supremă a verificărilor ar fi cântărirea în… port.

”Oricum vine sigiliul… Nu rămâne nicio marfă, fiindcă acele tiruri au și intrare, și ieșire. Când treci printr-un punct vamal, rămâi. Nu poți să ieși din țară, după ce ai fost cântărit și ai documentele înregistrate în sistem… decât când ieși descărcat din țară, fiindcă… Ați văzut că e o problemă că se cântărește și în Ungaria. Tocmai de aceasta se cântărește, ținând cont de acest tranzit mare; se cântărește și în port. Eu vă spun că nu am de la nicio instituție a statului român, dar de la niciuna – şi cele pe care le știți şi cele pe care nu le știţi -, nicio informație că vreun bob de grâu rămâne. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice. Noi uităm, în tot acest context, și când împingem aceste lucruri pe… – și știți bine că eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă și să le împingă pe TikTok sau pe alte social-media. Uităm un lucru foarte important: că în Ucraina e război. Lucrurile, când e război, cel puțin în zona de business, sunt mult mai ordonate”, a declarat Marcel Ciolacu. Acesta a mai spus că nu părăsește niciun camion de capul lui un front, spre România, pentru că poate să plece cu tancuri, cu armament(!) și că este aproape imposibil să se întâmple acest lucru. ”Nu poți să continui să duci această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează… suntem în alegeri”, a mai precizat premierul.

I-a dat cu firma în cap

Intervievat de Digi 24 în 18 februarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a contrazis pe Marcel Ciolacu, arătând că, la trecerea tirurilor din Ucraina, cântarele din vama Siret nici măcar nu funcționau, lucru pe care el însuși l-a constatat.

”Am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona. Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi a văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a afirmat ministru Florin Barbu.  Pe de altă parte, Barbu a sărit în apărarea ucrainenilor, aducând argumentul zdrobitor că, în luna octombrie 2023, prin România s-au tranzitat din Ucraina, 7,5 milioane de tone de grâu, iar România deja exportase 9,8 milioane de tone. ”Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Se generalizează protestele în UE

Reprezentanții fermierilor din statele UE au amenințat că vor intensifica protestele dacă nu se vor lua măsuri pentru oprirea importurilor din Ucraina. Comisia Europeană vrea să impună decizia de a mai prelungi cu încă un an invazia produselor ucrainene în UE, fapt care a stârnit furia agricultorilor din aproape toate țările Uniunii. Organizațiile fermierilor au avertizat că viabilitatea economică a sectoarelor europene de creştere a păsărilor, producţiei de ouă, zahăr, cereale şi miere va fi ameninţată de presiunea concurenţei ucrainene la preţuri de dumping.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.