Lansarea Bitcoin în 2009 a fost însoțită de afirmații vehemente potrivit cărora criptomonedele vor declanșa reforma sistemelor financiare și monetare.
Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, în ciuda progreselor înregistrate în tehnologia blockchain, această promisiune nu s-a realizat încă: aproape nicio criptomonedă nu a apărut ca un depozit de valoare fiabil și niciuna nu s-a transformat într-un mijloc de schimb pe scară largă.
Astfel, o tehnologie potențial inovatoare a fost, în cel mai bun caz, utilizată în principal pentru speculații riscante și, în cel mai rău caz, deturnată în cea mai mare parte de actori răi.
Și așa-numitele stablecoins sunt o versiune digitală a monedelor fiat, cu același risc de depreciere, notează Financial Times. Stablecoins nu au acces la băncile centrale în calitate de creditori de ultimă instanță sau de asigurare a depozitelor. Beneficiile potențiale – viteză, portabilitate și confidențialitate – sunt contrabalansate de numeroasele lor riscuri și limitări. În plus, stablecoins ar putea deveni redundante atunci când marile bănci centrale vor emite monede digitale mai sigure.
O posibilă soluție ar veni de la “flatcoins”. Aceste monede sunt susținute de un coș de active diferite care urmăresc să producă randamente în conformitate cu un obiectiv, cum ar fi alinierea la inflație. Flatcoins sunt legate de costul vieții.
Prin urmare, ar reprezinta o inovație care îmbină beneficiile blockchain și fintech: titluri de valoare programabile susținute de un portofoliu de active care protejează împotriva unei varietăți de riscuri. Printre acestea se numără inflația, deprecierea monedei și potențiala de-dolarizare, precum și instabilitatea politică și geopolitică.
Pe baza dovezilor istorice, cele mai sigure active față de riscurile descrise mai sus sunt obligațiunile pe termen scurt și obligațiunile indexate la inflație; aurul; metalele care sunt esențiale pentru tranziția ecologică; și proprietățile imobiliare sustenabile.
În esență, un flatcoin este o monedă sigură care este susținută de active solide și instrumente financiare cu volatilitate scăzută: devine un bun depozit de valoare, dar și un mijloc de plată global cu un randament pozitiv, mai degrabă decât moneda fiat.
Nu ar fi o supriză ca flatcoins să devină o bună acoperire împotriva inflației, dar asta depinde de mai mulți factori economici și de incluziunea financiară.
În orice caz, sistemul monetar trebuie reformat pentru a proteja mondele naționale existente. Flatcoins ar putea să reprezinte o cale de urmat.