AcasăEconomieBani și influență politică pentru decenii. Comerțul cu energie nucleară: câștigă Rusia!

Bani și influență politică pentru decenii. Comerțul cu energie nucleară: câștigă Rusia!

Exporturile nucleare ale Rusiei au crescut vertiginos de la invazia Ucrainei, sporind veniturile Kremlinului și consolidându-și influența asupra unei noi generații de cumpărători globali, în timp ce SUA și aliații săi se feresc să sancționeze această industrie.

Datele comerciale exclusive compilate de Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie arată că vânzările de combustibil nuclear și tehnologie rusească în străinătate au crescut cu peste 20% în 2022.

Achizițiile efectuate de membrii Uniunii Europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Din Egipt și Iran până în China și India, afacerile sunt în plină expansiune.

Tranzacția aduce deja o mulțime de bani, dar nu aceasta este măsura completă a importanței sale, subliniază Bloomberg. De fiecare dată când gigantul nuclear al Kremlinului, Rosatom, este de acord să construiască un nou reactor, impune  fluxuri de numerar – și influență politică – pentru decenii viitoare.

Comerțul atomic creează relații care durează. Implică costuri inițiale mari – Rusia asigurând de obicei creditul – și acorduri pe termen lung pentru întreținerea centralelor, instruirea operatorilor acestora și reaprovizionarea cu combustibil. Acest tip de colaborare financiară și tehnică poate consolida și legăturile diplomatice.”Face parte din competiția marilor puteri în care ne aflăm acum”, spune Edwin Lyman, director pentru siguranța energiei nucleare la Union of Concerned Scientists din Washington. Liderii Rusiei „văd comerțul nuclear ca pe o modalitate de a consolida alianțele”.

Sarcina este facilitată de lipsa concurenței. Rusia a continuat să investească în producția de combustibil și tehnologie nucleară după prăbușirea Uniunii Sovietice, chiar și după ce industria s-a atrofiat în alte părți ale lumii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care SUA și aliații lor europeni – care au luat în calcul sancțiuni împotriva companiilor nucleare rusești încă de la începutul războiului din Ucraina- nu au dat curs acestor propuneri.

Preocuparea este că oprirea propriilor industrii nucleare de la livrările rusești ar fi prea dureroasă din punct de vedere economic.Rosatom furnizează aproximativ o cincime din uraniul îmbogățit necesar pentru cele 92 de reactoare din SUA.

În Europa, utilitățile care generează energie pentru 100 de milioane de oameni se bazează pe această companie. Cifrele sunt incomplete și nu surprind afacerile cu țările sancționate, precum Iranul.

Membrii NATO, inclusiv Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, au continuat să cumpere combustibil Rosatom anul trecut, pe fondul rugăminților ucrainene de a opri comerțul după ce Rusia a deturnat cea mai mare centrală electrică din Europa.

„Rosatom primește miliarde de dolari în fiecare an din afacerile lor din străinătate”, spune Petro Kotin, președintele companiei nucleare Energoatom din Ucraina. „Banii pe care îi primesc finanțează războiul”.

Totuși, chiar și în Ucraina, nouă reactoare aflate încă sub controlul Kievului se bazează pe combustibil rusesc stocat. A fost nevoie de ani de planificare, cu ajutorul consilierilor americani, pentru a face trecerea la Westinghouse Electric, iar diversificarea completă nu va fi posibilă decât peste trei sau patru ani.

Ungaria oferă ajutor pentru două noi reactoare care au fost atribuite Rosatom fără licitație publică. Rusia acoperă 80% din costuri cu un împrumut de 10 miliarde de euro. Când construcția va fi finalizată,  va fi una dintre cele mai mari investiții străine din Europa de Est.

Ungaria se numără printre țările UE care se opun includerii combustibilului nuclear în sancțiunile impuse de blocul comunitar, în timp ce altnațiuni, precum Polonia, Germania și țările baltice, susțin această idee.

Șeful Rosatom, Alexei Lihacev, a declarat în această lună că societatea – care nu este împiedicată de regulile de neproliferare conduse de Departamentul de Energie al SUA –  poartă discuții cu aproximativ 10 țări cu privire la noi proiecte, iar trei sau patru sunt aproape de a semna acorduri interguvernamentale.

Africa de Sud, care a primit vizite ale unor înalți oficiali ruși în ultimele săptămâni, este un alt bun exemplu al dimensiunii strategice a comerțului atomic.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger