Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a scos la iveală nereguli majore la această instituție publică. Una dintre cele mai grave a fost depistată la Agenția Spațială Română, subordonată ministerului, care efectiv nu a putut prezenta niciun document din care să reiasă cum s-au cheltuit peste 6 milioane de lei. În ce privește derularea de proiecte din fonduri europene, s-au depistat majorări salariale ilegale acordate celor implicați.
Raportul auditului financiar realizat de Curtea de Conturi la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a depistat denaturarea situațiilor financiare prin efectuarea atât a unei operațiuni de centralizare care nu este susținută de documente financiare formalizate, cât și a unor operațiuni care nu respectă principiul contabilității de angajamente, plata unor cheltuieli fără documente justificative, precum și existența unor nereguli în procesul de inventariere.
Cea mai gravă neregulă a fost descoperită însă la Agenția Spațială Română (ROSA), unde raportarea financiară nu era susținută de documentele financiare care au stat la baza întocmirii situațiilor financiare. Entitatea nu a furnizat echipei de audit documente justificative în susținerea tranzacțiilor și operațiunilor economice derulate la nivelul entității ( balanță, registrul jurnal).
Conform Contului de execuție la data de 31.12.2023, plățile efectuate au fost de 6.029.920 lei, denaturând situația financiară a ministerului cu această sumă. Mai mult, la nivelul MCID, s-a constatat faptul că evidența contabilă a Proiectelor FEN nu este realizată corespunzător, în sensul în care categoria de cheltuieli eligibile nu a fost detaliată în conturi analitice pe surse/cote de finanțare. Astfel, în balanța analitică nu se evidențiază distinct în conturi, finanțarea din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) și finanțarea de la bugetul de stat. Urmare aplicării testelor de audit s-au constatat deficiențe privind evidența sumelor alocate prin bugetul MCID pentru susținerea cheltuielilor eligibile aferente Proiectului paneuropean de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI NP) reprezentând asistență financiară nerambursabilă (beneficiar Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară- „Horia Hulubei” – IFIN HH). Verificările inspectorilor Curții de Conturi au constatat că debitul de recuperat de la Comisia Europeană a fost supradimensionat cu suma de 2.070.145,28 lei.
Inventar doar pe hârtie
Situațiile financiare întocmite de MCID pentru anul financiar 2023 nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare, în contextul în care acțiunea de inventariere a elementelor patrimoniale de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii nu s-a realizat în conformitate cu prevederile legislative în vigoare. Potrivit Curții de Conturi, această acțiune a fost una formală, neidentificându-se plusuri/minusuri, neconfirmări de solduri creanțe/datorii, neinventarierea scrisorilor de garanții de bună execuție etc) Mai mult, valorificarea rezultatelor inventarierii anului 2022, respectiv procesul de casare efectivă a bunurilor propuse, nu a fost realizat până în prezent. Valoarea mijloacelor fize și a obiectelor de inventar identificate în cadrul procesului de inventariere al anului 2023 și propuse pentru casare este identică cu cea din 2022, respectiv valoarea 44.645.085,16 lei, ceea ce denotă că procesul de inventariere a fost realizat formal, scriptic.
Sporuri peste sporuri
La nivelul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), s-a constatat faptul că cheltuielile reprezentând salariile aferente echipei de management de proiect pentru luna martie 2023 au fost majorate artificial prin acordarea simultană atât de majorări salariale pentru complexitatea muncii, cât și de majorări salariale pentru proiecte cu fonduri nerambursabile.
Mai mult decât atât, baza de calcul la care s-a aplicat majorarea salarială pentru angajații ADR nominalizați în cadrul proiectului cuprinde și sporul pentru complexitatea muncii. ”Acest aspect a fost consemnat și în cadrul Proiectului Raportului de audit financiar efectuat asupra situațiilor financiare ale Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru anul 2022. Consecința acestui aspect o reprezintă denaturarea execuției Proiectului, în sensul majorării artificiale a cheltuielilor suportate din acest Proiect. Sumă totală estimativă acordată personalului implicat la nivelul ADR în proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile este de 274.774 lei (sumă calculată ținând cont de impactul prevederilor Legii nr. 78/2018, cu modificările și completările ulterioare). La nivelul entității sumele de recuperat nu au fost evidențiate în situațiile financiare ale anului 2023”, se arată în raportul Curții de Conturi.