Cauta

Băncile rusești schimbă aurul pe dolari?

Unele bănci rusești au reușit să ocolească interdicția de a expedia dolari și euro în țară prin tranzacționarea aurului în Emiratele Arabe Unite și Turcia

Unele bănci rusești au reușit să ocolească interdicția de a expedia dolari și euro în țară prin tranzacționarea aurului în Emiratele Arabe Unite și Turcia, potrivit cercetărilor unei companii de informații financiare.

Sancțiunile privind exportul de bancnote au fost introduse după invazia Rusiei în Ucraina. Raportul întocmit de Sayari și preluat de Bloomberg a arătat că, în 2023, instituțiile financiare – printre care se numără Lanta Bank JSC, ai cărei proprietari controlează compania auriferă GV Gold, și cel puțin un creditor care nu este sancționat – au importat peste echivalentul a 82 de milioane de dolari în euro, dolari și dirhami din Emiratele Arabe Unite.

Datele Sayari au indicat că diverși creditori ruși au continuat să expedieze aur pentru bancnote cel puțin până în august anul trecut, a declarat Zachary Tvarozna, analist senior la această firmă. Livrările de aur par să se fi extins la Hong Kong, pe lângă EAU și Turcia.

Furnizorul de informații privind riscurile comerciale, cu sediul la Washington, a adunat informațiile care includ de obicei numele importatorului și exportatorului, precum și alte detalii privind transporturile. Tranzacțiile aparent circulare au trecut printr-o rețea de intermediari, potrivit raportului.

Rusia s-a confruntat cu un deficit de dolari și de euro, deoarece este tot mai exclusă din sistemul financiar occidental. Este posibil ca unele dintre băncile din țară să fi încercat să obțină acces la aceste valute pentru a facilita importurile și alte tranzacții.

Tactica a devenit larg răspândită după ce Uniunea Europeană și SUA au impus restricții pentru a limita accesul Rusiei la monedele occidentale.

Rusia este al doilea mare producător de aur din lume, extrăgând anual peste 330 de tone de metal prețios. A fost unul dintre cei mai mari exportatori, dar livrările către centre de tranzacționare precum Londra și New York au încetat aproape complet în urma sancțiunilor impuse companiilor miniere și creditorilor.

De atunci, a crescut vânzările interne și a trecut la rute de export alternative. La începutul războiului din Ucraina, Turcia și Emiratele Arabe Unite au devenit hub-uri majore, dar sancțiunile americane asupra celor mai mari mineri de aur din Rusia în 2023 au forțat o parte semnificativă a comerțului să se mute la Hong Kong.

Emiratele Arabe Unite, Turcia și China se numără acum printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei. De la sfârșitul anului 2023, creditorii din toate cele trei țări au sporit controlul asupra tranzacțiilor legate de Rusia pentru a evita să cadă sub incidența sancțiunilor americane.

Aceste trei jurisdicții au fost, de asemenea, folosite de Moscova pentru a ocoli restricțiile comerciale impuse de UE și SUA asupra unor tehnologii-cheie, cum ar fi cipurile avansate, folosite de ruși pentru a produce arme.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version