Cauta

Băncile merg acolo unde sunt banii. O poveste cu “schema Ponzi descentralizată”

Băncile merg acolo unde sunt banii.În mare măsură, o strategie sigură. Dar atunci când o piață se extinde prea mult și apoi se prăbușește, nu este de mirare că uneori sunt lăsate în urmă.

Lumea criptomonedelor nu fac excepție. În timp ce marile bănci s-au ținut departe de ceea ce Jamie Dimon, bosul de la JP Morgan, a numit o „schemă Ponzi descentralizată”, mulți creditori  au văzut o nișă profitabilă în a ajuta la deservirea companiilor care operează în acest spațiu nou-înființat.

Printre acestea se numără Silvergate Capital, Provident Bancorp,  Metropolitan Commercial Bank, Signature Bank și Customers Bancorp, printre altele. Recenta prăbușire a  bursei de criptomenede FTX le pune afacerile în centrul atenției.

Relația dintre Silvergate și criptomonede datează încă din primele zile ale monedei digitale – când piața era în mare parte limitată la Bitcoin, notează Bloomberg. Directorul executiv Alan Lane a fost un adept timpuriu și a vrut să creeze produse care să se adreseze pieței.

Identificând o neconcordanță între ciclul de tranzacționare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, al criptomonedelor și programul băncilor tradiționale, Lane a înființat o rețea de plăți pentru a oferi o interfață între lumea dolarilor și cea a  jetoanelor digitale.

Rețeaua sa Silvergate Exchange Network (SEN) le permite utilizatorilor să transfere dolari între ei, astfel încât să poată deconta partea fiat a tranzacțiilor lor criptografice la orice oră din zi sau din noapte.

A fost utilizată de mulți dintre principalii jucători din domeniul cripto și a depășit  un trilion de dolari în volumele de plăți cumulate la începutul acestui an. Unul dintre clienți a fost FTX, al cărui fondator, acum căzut în dizgrație, Sam Bankman-Fried(SBF), era un fan.

Silvergate a profitat de pe urma depozitelor pe care clienții de active digitale le lăsau în rețeaua sa. La sfârșitul lunii septembrie, aceste depozite reprezentau 90% din baza totală de depozite a băncii, în valoare de 11,9 miliarde de dolari.

Banca le-a reinvestit în titluri de valoare pentru a obține câștiguri: portofoliul său de titluri de 11,4 miliarde de dolari a generat o marjă de 2,2% în cele trei luni până în septembrie.

Problema acum nu este doar că FTX a dispărut, ci și alți clienți. Silvergate a dezvăluit că FTX a reprezentat mai puțin de 10% din depozitele clienților de active digitale; apoi, a dezvăluit că depozitele medii trimestriale până în prezent au scăzut la 9,8 miliarde de dolari. Vineri, platforma de tranzacționare cripto FalconX a trimis un e-mail clienților în care se precizează că „nu vom folosi rețeaua  Silvergate, începând de acum și până la noi ordine”.

Pentru a onora retragerile, Silvergate va trebui să apeleze la portofoliul său de titluri de valoare pentru a strânge numerar. Dar creșterea ratelor a afectat valoarea acestui portofoliu – banca avea deja pierderi de  un miliard de dolari la sfârșitul lunii septembrie.

Procedurile de conformitate ale băncilor vor atrage cu siguranță o mai mare atenție. Sam Bankman-Fried a indicat că transferurile destinate FTX ar fi putut fi direcționate către compania sa soră, Alameda Research.

Noul director general al FTX, însărcinat cu supravegherea falimentului acesteia, a declarat că nu a văzut niciodată „un eșec atât de complet al controalelor corporative și o absență atât de completă a unor informații financiare de încredere cum s-a întâmplat aici”.

Toate acestea ridică o nouă întrebare cu care se confruntă băncile care au făcut afaceri cu FTX: “V-ați cunoscut clientul?”

 

Ultimele stiri

  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?
  • Exit mobile version