AcasăEconomieBăncile merg acolo unde sunt banii. O poveste cu “schema Ponzi descentralizată”

Băncile merg acolo unde sunt banii. O poveste cu “schema Ponzi descentralizată”

Băncile merg acolo unde sunt banii.În mare măsură, o strategie sigură. Dar atunci când o piață se extinde prea mult și apoi se prăbușește, nu este de mirare că uneori sunt lăsate în urmă.

Lumea criptomonedelor nu fac excepție. În timp ce marile bănci s-au ținut departe de ceea ce Jamie Dimon, bosul de la JP Morgan, a numit o „schemă Ponzi descentralizată”, mulți creditori  au văzut o nișă profitabilă în a ajuta la deservirea companiilor care operează în acest spațiu nou-înființat.

Printre acestea se numără Silvergate Capital, Provident Bancorp,  Metropolitan Commercial Bank, Signature Bank și Customers Bancorp, printre altele. Recenta prăbușire a  bursei de criptomenede FTX le pune afacerile în centrul atenției.

Relația dintre Silvergate și criptomonede datează încă din primele zile ale monedei digitale – când piața era în mare parte limitată la Bitcoin, notează Bloomberg. Directorul executiv Alan Lane a fost un adept timpuriu și a vrut să creeze produse care să se adreseze pieței.

Identificând o neconcordanță între ciclul de tranzacționare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, al criptomonedelor și programul băncilor tradiționale, Lane a înființat o rețea de plăți pentru a oferi o interfață între lumea dolarilor și cea a  jetoanelor digitale.

Rețeaua sa Silvergate Exchange Network (SEN) le permite utilizatorilor să transfere dolari între ei, astfel încât să poată deconta partea fiat a tranzacțiilor lor criptografice la orice oră din zi sau din noapte.

A fost utilizată de mulți dintre principalii jucători din domeniul cripto și a depășit  un trilion de dolari în volumele de plăți cumulate la începutul acestui an. Unul dintre clienți a fost FTX, al cărui fondator, acum căzut în dizgrație, Sam Bankman-Fried(SBF), era un fan.

Silvergate a profitat de pe urma depozitelor pe care clienții de active digitale le lăsau în rețeaua sa. La sfârșitul lunii septembrie, aceste depozite reprezentau 90% din baza totală de depozite a băncii, în valoare de 11,9 miliarde de dolari.

Banca le-a reinvestit în titluri de valoare pentru a obține câștiguri: portofoliul său de titluri de 11,4 miliarde de dolari a generat o marjă de 2,2% în cele trei luni până în septembrie.

Problema acum nu este doar că FTX a dispărut, ci și alți clienți. Silvergate a dezvăluit că FTX a reprezentat mai puțin de 10% din depozitele clienților de active digitale; apoi, a dezvăluit că depozitele medii trimestriale până în prezent au scăzut la 9,8 miliarde de dolari. Vineri, platforma de tranzacționare cripto FalconX a trimis un e-mail clienților în care se precizează că „nu vom folosi rețeaua  Silvergate, începând de acum și până la noi ordine”.

Pentru a onora retragerile, Silvergate va trebui să apeleze la portofoliul său de titluri de valoare pentru a strânge numerar. Dar creșterea ratelor a afectat valoarea acestui portofoliu – banca avea deja pierderi de  un miliard de dolari la sfârșitul lunii septembrie.

Procedurile de conformitate ale băncilor vor atrage cu siguranță o mai mare atenție. Sam Bankman-Fried a indicat că transferurile destinate FTX ar fi putut fi direcționate către compania sa soră, Alameda Research.

Noul director general al FTX, însărcinat cu supravegherea falimentului acesteia, a declarat că nu a văzut niciodată „un eșec atât de complet al controalelor corporative și o absență atât de completă a unor informații financiare de încredere cum s-a întâmplat aici”.

Toate acestea ridică o nouă întrebare cu care se confruntă băncile care au făcut afaceri cu FTX: “V-ați cunoscut clientul?”

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bancile de azi sunt camatari legali care nu mai crediteaza munca doar specula si speculantii, astia centrali tiparesc fara acoperire deci ele nu mai au nimic in comun cu munca si productia!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger