AcasăEconomieBăncile centrale – goana după aur

Băncile centrale – goana după aur

Băncile au cumpărat mai mult aur decât se credea, oferind un sprijin crucial pentru prețurile metalului prețios

În acest an, băncile centrale au cumpărat mai mult aur decât se credea, oferind un sprijin crucial pentru prețurile metalului prețios care s-au confruntat cu presiuni din cauza înăspririi monetare la nivel mondial.

Într-un raport publicat marți, Consiliul Mondial al Aurului (WGC) a informat că, în perioada iulie – septembrie 2023, achiziţiile de aur ale băncilor centrale s-au ridicat la 337 de tone, după ce în trimestrul al doilea s-au situat la 175 de tone, peste estimările anterioare de 103 tone.

Achizițiile băncilor centrale pentru primele nouă luni ale anului totalizează acum 800 de tone, în principal din partea Chinei, a Poloniei și a Singapore, precum și din partea unor achiziții neraportate. Ritmul a depășit cantitatea din aceeași perioadă a anului trecut, care s-a încheiat cu o cerere record.

Cererea de lingouri și monede de aur în China a crescut cu 16% în al treilea trimestru față de anul trecut și va „rămâne robustă” în ultimele trei luni. Incertitudinile economice și politice, volatilitatea valutară și acumularea de stocuri de către băncile centrale au alimentat achizițiile.

Contractul de referință al Bursei de Aur de la Shanghai a urcat marți la cel mai ridicat nivel din istorie, îndreptându-se spre o creștere de aproape 7% în octombrie.

Atracția aurului în China va fi stimulată și mai mult dacă Banca Populară Chineză va continua să acumuleze rezerve în ceea ce este deja una dintre cele mai lungi campanii de cumpărare.

În general, această avalanșă de cumpărături la nivel mojdial a reprezentat o contrapondere cheie pentru vânzările investitorilor din ultimul an, susținând prețurile care săptămâna trecută au depășit 2.000 de dolari pe uncie pentru prima dată din luna mai.

„Achizițiile solide ale băncilor centrale sunt aşteptate să continue pentru restul anului, ceea ce indică o creştere robustă în 2023”, potrivit WCG.

Interesul pentru aur a  crescut în această lună în urma atacului Hamas asupra Israelului, care a inflamat tensiunile într-o regiune importantă pentru aprovizionarea cu energie la nivel mondial și a stimulat cererea pentru active de refugiu.

Aurul, care în mod tradițional este un adăpost pentru bani în vremuri de turbulențe, a atins un record la mijlocul anului 2020, când pandemia Covid-19 făcea ravagii economice în întreaga lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
634 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger