AcasăEconomieBăncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur, direct din...

Băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur, direct din mine

Băncile centrale caută să-și consolideze rezervele de aur. Iar pentru asta, se orientează către minele din propriile țări pentru a obține metalul prețios

Băncile centrale caută să-și consolideze rezervele de aur. Iar pentru asta, se orientează către minele din propriile țări pentru a obține metalul prețios.

Pe lângă faptul că este mai ieftin, achiziționarea aurului din mine ajută la sprijinirea industriei locale și la întărirea rezervelor, fără a pune presiune pe rezervele valutare.

„Un trend pe care îl observăm este că unele bănci centrale, în special din Africa și America Latină, au început să cumpere aur direct de la minele locale, de mici dimensiuni”, a declarat Shaokai Fan, director global al departamentului de Bănci Centrale din cadrul World Gold Council.

Băncile centrale din Columbia, Tanzania, Ghana, Zambia, Mongolia și Filipine se bazează pe aurul extras local pentru a-și construi rezervele, relatează CNBC.

Ghana Gold Board — agenția de stat care gestionează achizițiile de aur în numele Băncii Ghana — a încheiat în aprilie acorduri cu mai multe companii miniere pentru a cumpăra 20% din producția lor de aur, potrivit Reuters.

În septembrie anul trecut, autoritatea minieră din Tanzania ar fi impus ca toți exportatorii de aur, inclusiv minerii și comercianții, să rezerve cel puțin 20% din producție pentru a fi vândută băncii centrale.

În mod tradițional, băncile centrale cumpără aur prin intermediul pieței globale extrabursiere – de obicei centrată la Londra. Aceste achiziții implică adesea lingouri de înaltă puritate London Good Delivery sau LGD, care îndeplinesc standardele globale și sunt depozitate în seifuri de top, cum ar fi cele de la Banca Angliei.

”Din cauza prețurilor în creștere ale aurului și a atractivității sale ca acoperire împotriva riscurilor geopolitice, este normal ca băncile centrale ale țărilor producătoare să se orienteze către producția internă”, a declarat Adrian Ash, director de cercetare la firma de investiții în aur BullionVault.

Aurul se tranzacționează în prezent la 3328,3 dolari pe uncie, în creștere cu aproape 27% de la începutul anului. Băncile centrale care cumpără lingouri de la minele locale și dispun de capacitate internă de rafinare LGD elimină costurile suplimentare și comisioanele.

De exemplu, banca centrală a Filipinelor este un rafinator certificat LGD. Kazahstanul are două rafinării acreditate de London Bullion Market Association (LBMA). Rusia avea șapte până când au fost suspendate în 2022, după invadarea Ucrainei.

Achiziționarea aurului de pe piața internațională necesită adesea dolari — un activ de rezervă. Asta înseamnă că băncile centrale trebuie să schimbe un activ de rezervă cu altul. Dar nu este necesar dacă folosesc moneda locală pentru a cumpăra aur extras în țară.

„Poți să-ți crești rezervele folosind moneda locală și, astfel, să nu sacrifici un alt activ de rezervă pentru a-ți spori rezervele de aur,” precizează Shaokai Fan.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
83 afisari

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger