AcasăEconomieBăncile centrale au o problemă mai mare decât inflația

Băncile centrale au o problemă mai mare decât inflația

Băncile centrale s-au confruntat cu  pierderea credibilității încă dinainte de criza costului vieții. După revenirea inflației, factorii de decizie au lăudat meritele unei strategii monetare care nu a dus la scăderea prețurilor.

Fie în mod intenționat, fie din greșeală, o serie de bănci centrale au sfârșit prin a-și depăși aceste ambiții. În ultimele 18 luni, inflația și-a depășit ținta mult mai semnificativ și mai consistent decât se prevăzuse vreodată.

Dar, în condițiile în care inflația globală se diminuează acum, iar perspectivele economice se înrăutățesc, bancherii se  confruntă cu dilema inversă. Cum să disciplineze piețele să creadă că politica va rămâne mai mult timp mai strictă, astfel încât să reducă inflația până la ținta stabilită și să restabilească credibilitatea afectată a băncilor centrale?

Până în prezent, subliniază Financial Times,  au utilizat “îndrumarea anticipată”, cu o tendință de înăsprire viitoare, pentru a obține acest efect de disciplinare. Și, pentru o perioadă trecătoare, în timpul verii, a părut să funcționeze, așteptările privind ratele dobânzilor sugerând că majorările sunt mai mult decât probabile în zona euro,  SUA și Regatul Unit în cursul anului 2024 și că nu se așteaptă nicio reducere până cel mai devreme în 2025.

Cu toate acestea, piețele și investitorii mizează tocmai pe aceste reduceri, deoarece scade inflația și activitatea economică. Prin urmare, ofientarea anticipată a băncilor centrale este lipsită de credibilitate.

În timp ce salariul real poate crește în prezent, puterea de cumpărare a majorității gospodăriilor este încă semnificativ mai mică decât înainte de criza costului vieții. Fondurile de economii s-au evaporat, iar guvernele se îndatorează masiv.

Spre deosebire de trecutul recent, nici politicile monetare, nici cele fiscale nu sunt susceptibile de a oferi asigurări gospodăriilor și companiilor care privesc în viitor  – mai degrabă dimpotrivă. În ceea ce privește politica monetară, cea mai mare parte a creșterii de 4-5 puncte procentuale a ratei dobânzii urmează să le lovească bilanțurile.

În ceea ce privește politica fiscală, după expansiunea spectaculoasă din ultimii ani, este probabil ca anul viitor să înceapă o încetinire și să se consolideze ulterior.

Toate acestea plasează balanța riscurilor la adresa creșterii economice direct pe partea negativă. Până la începutul anului 2024, este probabil ca inflația să nu mai fie inamicul public numărul unu. Va  fi înlocuită de creșterea șomajului, de scăderea încrederii și a cheltuielilor și de dificultăți financiare în rândul unui număr tot mai mare de companii și gospodării.

În 2014, un politician britanic l-a catalogat pe Mark Carney – pe atunci guvernator al Băncii Angliei – drept un „prieten nesigur” pentru că spunea un lucru și făcea altul. Băncile centrale ale lumii riscă acum o soartă similară.

author avatar
Radu Jacotă
420 afisari

1 COMENTARIU

 1. Radule de ce nu o iei pe scurtatura si decat sa ne plimbi pe dupa piersici sa ne faci calculul corect?
  Inflatia este legata direct de preturi, deci tara care produce cel mai mult ar putea teoretic sa dicteze preturile si sa doboare valute, sa bage inflatie.
  Dar deocamdata Yuoanul este inca pegged/legat de Dollarul american si fluctueaza impreuna cu unele scaderi valorica ale Yuoanului pentru a contrabalansa taxe si sanctiuni americane si a face ca marfa chinezeasca sa ramana accesibila/vandabila pe piata SUA.
  Dar ce se va intampla in momentul in care Yuoanul se va desprinde de Dollar si mai mult China va zice pass dolarului?
  Cand China nu va mai accepta dolari pentru produsele ei va fi caderea libera in gol si definitiva a dolarului.
  In sitautia asta catastrofala nimeni nu va mai vorbi de inflatie, va fi inutil caci o cadere in gol nu poate fi quantificata in procente pentru un calcul al inflatiei.
  Cu Cat si cu Ce produce SUA si lipsita de puterea armata, ce si-o flexeaza din ce in ce mai des si mai amenintator din disperare, nu exista nici o sansa ca economia SUA sa supravietuiasca in acelasi sistem financiar.
  Cum se vor descurca SUA este treaba lor, dar problema este: Cu noi cum ramane?
  Hai spunene matale nea Radule Jacota.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri