Cauta

Băncile cedează politicilor ecologice. Industria petrolului și gazelor trage ponoasele

ING a restrâns accesul la finanțare pentru unele companii de petrol și gaze și ar putea, începând cu 2026, să renunțe la clienții care nu se aliniază planurilor sale de a atinge neutralitatea carbonului

ING a restrâns accesul la finanțare pentru unele companii de petrol și gaze și ar putea, începând cu 2026, să renunțe la clienții care nu se aliniază planurilor sale de a atinge neutralitatea carbonului.

Băncile europene au preluat inițiativa în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor de combatere a schimbărilor climatice, în timp ce unele grupuri bancare importante din SUA au fost acuzate că și-au atenuat angajamentele în materie de climă.

ING, cel mai mare finanțator olandez al industriei de petrol și gaze, cu împrumuturi restante de 17,1 miliarde de euro în 2023, a fost ținta criticilor ONG-urilor în mai multe rânduri, potrivit Reuters. Prin urmare, nu va mai oferi finanțare, inclusiv în scopuri generale, companiilor de explorare și producție de petrol și gaze care dezvoltă noi zăcăminte, cu excepția proiectelor „verzi” specifice.

De asemenea, nu va mai finanța proiecte pentru noi terminale de export de gaze naturale lichefiate (GNL) după 2025.

„Dacă sunteți o companie de petrol și gaze care dezvoltă câmpuri și extrage petrol și gaze, și dacă continuați să deschideți noi câmpuri, vom înceta să vă mai finanțăm cu totul”, a declarat directorul executiv al ING, Steven van Rijswijk.

El a adăugat că înăsprirea accesului la credite pentru acest sector ar putea afecta 25 de clienți reprezentând aproximativ un miliard de euro în împrumuturi, o mică parte din portofoliul total de credite al băncii (656 de miliarde de euro), dar un volum ridicat de emisii de carbon legate de finanțarea acestora.

Din 2026, ING va opri în unele cazuri  finanțarea companiilor care nu sunt pe calea decarbonizării activităților lor în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

Utilizând un instrument de analiză a datelor lansat în 2023, a evaluat planurile de tranziție utilizate de aproximativ 2 000 dintre clienții săi din sectoarele cu cea mai mare intensitate de carbon pentru a-și reduce impactul asupra mediului.

Banca ar putea exclude clienții care nu îndeplinesc standardele după o perioadă de monitorizare și angajament de doi ani, a precizat van Rijswijk.

Conform unei evaluări inițiale, aproximativ o treime dintre aceste companii nu divulgă suficiente informații cu privire la planurile lor de tranziție, ceea ce îngreunează examinarea, în timp ce jumătate îndeplinesc criteriile mai avansate de divulgare ale ING.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version