AcasăEconomieBăncile au un nou dușman: ChatGPT

Băncile au un nou dușman: ChatGPT

Există un entuziasm uriaș în legătură cu noua jucărie a inteligenței artificiale, dar ceea ce face în principal este să producă conținut la cerere, distilat din informații culese de pe internet.

Atunci de ce băncile interzic ChatGPT în birourile lor? America Corp. și Goldman Sachs Group  s-au alăturat JPMorgan Chase & Co. și au spus personalului că nu trebuie să îl folosească în „scopuri profesionale”.

Poate că bancherii seniori cred că juniorii lor vor deveni leneși. Cel mai probabil, departamentele de conformitate se agită în legătură cu riscurile implicate, mai ales după ce au fost amendate de autoritățile de reglementare pentru utilizarea WhatsApp de către bancheri.

S-a demonstrat că ChatGPT și alte modele lingvistice fac greșeli și înțeleg lucrurile greșit, sau chiar inventează domenii inexistente de cercetare științifică, de exemplu.

„Dacă un raport de cercetare al analiștilor din partea vânzătorilor s-ar dovedi a avea evoluții sectoriale plauzibile, dar cu totul fantastice, care amenință sau avantajează o companie cotată la bursă, presupun că ar arăta rău”, spune Paul Davis, analist la Bloomberg.

„ChatGPT ar putea fi folosit și pentru a scrie coduri de calculator. Cu toate acestea, băncile ar fi nebune dacă l-ar lăsa să se apropie de codul lor. Ar exista oricum obstacole pentru băncile care au încă părți mari din sistemele lor construite pe limbaje de codare proprietare pe care ChatGPT ar trebui să le învețe”.

Dar, în afară de aceasta, autoritățile de reglementare bancară și clienții au o toleranță extrem de scăzută față de eșecurile sistemelor bancare – tranzacțiile trebuie să fie confirmate și decontate, plățile trebuie efectuate, iar companiile și oamenii trebuie să aibă acces la banii lor. Băncile trebuie să fie destul de sigure că tot ceea ce se întâmplă pe computerele lor este fiabil și de încredere.

Unul dintre principalele argumente de vânzare pentru comercianți, bancheri de investiții și analiști de cercetare este propriul conținut intelectual.

Companiile îi plătesc cu sume mari de bani pentru a le oferi consultanță cu privire la preluări sau la creșterea capitalului, deoarece aceștia cunosc lucruri despre firmele rivale și despre apetitul pentru risc pe piețe.

Din motive similare, investitorii plătesc băncile pentru a cumpăra și a vinde active sau pentru a le ajuta să construiască tranzacții cu instrumente financiare derivate pe măsură, cu o multitudine de beneficii.

Ați fi vrut să plătiți atât de mult dacă ați fi crezut că un robot care răscolește internetul ar fi fost cel care v-a redactat prezentarea afacerii?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
8.959 afisari

1 COMENTARIU

  1. e un banc,
    destul de sinistru:
    -in familia unui militian se nascuse Bula
    STIA TOT despre rudele venite la botez!
    (sinistru e ce i-au facut aia:
    i-au taiat din …creier,
    mu-ha-ha!)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger