Banca Centrală Europeană tocmai și-a redus rata principală cu 25 de puncte de bază, la 3%.
Puțini analiști critică BCE pentru că a făcut prea mult, notează Boursorama. Încetinirea inflației și a creșterii justifică relaxarea ratelor, după creșterea bruscă în perioada 2021-2023.
În ultimele luni, instituția din Frankfurt a respectat litera și spiritul mandatului care i-a fost conferit prin tratate: să contribuie la politica economică generală odată ce obiectivele principale ale politicii monetare, și anume stabilitatea monetară și financiară, au fost atinse și garantate.
Dezbaterea este alta. Cu un pas de 0,25 (25 puncte de bază) săptămâna trecută, BCE face suficient? Poate justifica gradualismul politicii sale?
În primul rând, lupta împotriva inflației nu este încă câștigată. Date fiind tensiunile geopolitice intense, UE rămâne vulnerabilă la un șoc energetic. În plus, anumite sectoare și profesii au înregistrat creșteri semnificative ale salariilor nominale și reale, iar inflația din sectorul serviciilor nu se dă plecată.
În al doilea rând, deși BCE nu stabilește o țintă pentru cursul de schimb al euro, monitorizează evoluția acestuia. Dolarul a câștigat teren în ultimele săptămâni odată cu alegerea lui Donald Trump. Rata cheie a Rezervei Federale este mai mare decât rata facilității de depozit din zona euro și va rămâne astfel chiar dacă Fed decide să o reducă din nou miercuri.
BCE este, fără îndoială, înclinată să nu facă euro să scadă prea mult față de dolar, ceea ce ar complica lupta împotriva inflației.
Prudență și lentoare
Prudența BCE pare exagerată într-un moment în care situația economică din zona euro se schimbă. Timpul necesar pentru ca politica monetară să producă efecte este acum, și nu peste șase luni. Gardienii euro, destul de liniștiți că obiectivul lor anual de inflație de 2% are toate șansele de a fi atins, trebuie să își aducă contribuția la stimularea activității (consum și investiții) și a ocupării forței de muncă. Așadar, un salt de 50 de puncte de bază săptămâna trecută ar fi fost preferabil.
Oficialii BCE au lăsat să se înțeleagă că va exista o nouă relaxare a ratelor cheie în 2025, fără a preciza calendarul sau amploarea acesteia. Este o precauție înțeleaptă: banca centrală trebuie să fie pragmatică și trebuie să poată reacționa la cele mai recente informații privind inflația, activitatea și ocuparea forței de muncă, sănătatea băncilor etc.
Dar mulți dintre economiștii intervievați de Financial Times au avertizat că BCE a fost prea lentă în a reduce ratele dobânzilor.
Este evident că riscurile de scădere a creșterii reale în zona euro sunt în creștere, subliniază Eric Dor, profesor de economie la IESEG School of Management din Paris
Cele mai recente previziuni ale FMI arată că economia blocului valutar va crește cu 1,2% anul viitor, comparativ cu o expansiune de 2,2% în SUA.