AcasăEconomieBancherii centrali tropăie pe buzunarele consumatorilor!

Bancherii centrali tropăie pe buzunarele consumatorilor!

Hotărât lucru, Banca Centrală Europeană întinde prea mult coarda înăspririi monetare. Lansează mesaje confuze,  în timp ce inflația mușcă din ce în ce mai rău.

Economistul șef al BCE, Philip Lane, a avertizat marți piețele să nu anticipeze reduceri ale ratelor dobânzilor în următorii doi ani. Suceală: taman instituția din Frankfurt a anunțat recent că intră în ultima perioadă de majorare a costurilor de împrumut.

La începutul acestei luni, BCE a majorat dobânda sa principală cu 25 de puncte de bază, până la 3,5%, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de creșteri începând cu iulie 2022, în timp ce factorii de decizie politică se străduiesc să țină în frâu inflația record din zona euro.

Inflația la nivelul blocului a fost de 6,1% în luna mai. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a fost de 5,3% în ritm anual. Ambele au rămas cu mult peste ținta de 2% a BCE.

Lane, fost guvernator al Băncii Centrale a Irlandei, a declarat că economia zonei euro se află într-o „fază de ajustare”, pe măsură ce ratele mai mari se transmit și salariile încearcă să ajungă din urmă creșterea prețurilor. Și recunoaște că „nu ne vom întoarce spre 2% decât peste câțiva ani”.

Prin urmare, „BCE nu poate declara încă victoria împotriva inflației”, după cum a spus președinta Christine Lagarde, deși a majorat ratele cu 400 de puncte de bază din iulie 2022.

Piețele au luat în calcul o nouă majorare de 25 de puncte de bază luna viitoare și în septembrie, dar unii economiști susțin că BCE ar putea fi nevoită să inverseze procesul de înăsprire monetară, deoarece ratele mai mari pot împinge economia zonei euro în recesiune.

Lane a sugerat că factorii de decizie vor trebui să mențină cursul și să mențină condițiile monetare restrictive pentru o perioadă de timp.„Vom avea o perioadă susținută în care ratele trebuie să rămână restrictive pentru a ne asigura că nu avem niciun șoc nou care ne îndepărtează de 2% și că durabilitatea restrictivității este foarte importantă”.

Dar ținta de 2% pare că se îndepărtează în ceață. O ceață a spiralei prețurilor în care bancherii centrali se vor pierde în cele din urmă, laolaltă cu cetățenii sărăciți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger