Primele decizii de politică monetară ale Grupului celor Șapte de când războiul comercial al președintelui Donald Trump a declanșat turbulențe pe piețele globale ar putea determina reacții divergente de o parte și de alta a Atlanticului.
În timp ce oficialii Băncii Canadei ar putea menține miercuri costurile de împrumut în așteptare pentru a se proteja de potențialul impact inflaționist al unei lupte tarifare în curs de desfășurare cu SUA, se preconizează că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor în ziua următoare, relatează Bloomberg.
Următoarea decizie a Rezervei Federale va fi luată abia la 7 mai, astfel încât reuniunile din această săptămână pun pe seama factorilor de decizie din Frankfurt și Ottawa sarcina de a liniști investitorii, evaluând în același timp consecințele economice ale măsurilor lui Trump.
Liderul de la Casa Albă a amânat multe dintre cele mai dure elemente ale tarifelor pe care le-a promis – excepție făcând acțiunile împotriva Chinei – însă volatilitatea pieței și incertitudinea omniprezentă pot provoca și daune.
Președinta BCE, Christine Lagarde, a făcut aluzie la aceste riscuri vineri, afirmând că stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară merg mână în mână. Dolarul continuă să se deprecieze în raport cu moneda euro
Având în vedere că tarifele ar putea afecta economia, dar că Uniunea Europeană se abține pentru moment de la contramăsurile inflaționiste, se așteaptă ca oficialii să reducă rata cu un sfert de punct.
Canada trebuie să ia în considerare mai multe compromisuri. În timp ce tarifele lui Trump lovesc deja investițiile în afaceri și cheltuielile de consum, așteptările privind inflația sunt în creștere.
Pe fondul creșterii randamentelor trezoreriei, scăderii dolarului și măsurilor legate de strategia comercială a SUA, investitorii vor căuta indicii de la factorii de decizie ai Fed cu privire la apetitul lor pentru rate mai mici ale dobânzilor.
În același timp, administrația Trump a scutit smartphone-urile, laptopurile, hard disk-urile, procesoarele de calculator și cipurile de memorie de la așa-numitele tarife reciproce. În general, aceste produse electronice populare nu sunt fabricate în SUA.
Luni, cifrele privind exporturile Chinei vor arăta probabil o încetinire în martie, în timp ce cifrele privind PIB-ul din primul trimestru, două zile mai târziu, sunt anticipate pentru a dezvălui dovezi ale unei economii în pierdere de viteză.
China a ripostat la cele mai recente tarife vamale ale lui Trump prin creșterea taxelor la toate produsele americane.