AcasăEconomieBancherii centrali joacă din nou pe nervii împrumutaților

Bancherii centrali joacă din nou pe nervii împrumutaților

Banca Centrală Europeană nu are o politică monetară clară în privința reducerii ratelor dobânzilor

Săptămâna trecută, Banca Centrală  Europeană a început să reducă costurile de împrumut pentru prima dată în aproape cinci ani. Acum, președinta instituției din Frankfurt,  Christine  Lagarde, spune că “ratele dobânzilor nu se află pe o traiectorie liniară descendentă”, iar factorii de decizie  ar putea aștepta mai mult de o ședință înainte de a le reduce din nou.

Parcă eliminând ideea că un șir de mișcări ar putea urma în curând reducerii cu un sfert de punct procentual a ratei de depozit la 3,75%, Lagarde a declarat într-un interviu acordat Expansion, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore şi Les Echos că „am adoptat decizia adecvată, dar asta nu înseamnă că ratele dobânzilor sunt pe o traiectorie liniară descendentă. Ar putea exista perioade în care nu modificăm nivelul dobânzilor”.

Întrebată dacă asta înseamnă că ar putea lăsa ratele neschimbate pentru mai mult de o ședință a consiliului de guvernare al băncii, ea a răspuns: „Este posibil. Trebuie să așteptăm și să vedem cum evoluează costurile forței de muncă. Și trebuie să vedem că veniturile continuă să absoarbă creșterile de până acum”.

„Nu am încheiat ciclul de înăsprire a politicii monetare”

Piețele se așteaptă acum la puțin peste o reducere a ratei dobânzii în cele patru ședințe rămase ale BCE în acest an și între 3 și 4 reduceri până la sfârșitul anului 2025, potrivit Reuters.

Comentariile lui Lagarde se adaugă la indicațiile conform cărora este puțin probabil ca BCE să fie pregătită să reducă din nou ratele la următoarea ședință din 18 iulie, deoarece noile date trimestriale privind salariile din zona euro nu vor fi disponibile decât după această dată, notează Financial Times.

BCE a ridicat semne de întrebare în rândul unor analiști prin reducerea ratelor înaintea omologilor săi din SUA și Marea Britanie, într-un moment în care economia zonei euro se redresează, inflația a crescut recent, iar salariile continuă să crească într-un ritm aproape record.

Se așteaptă ca Fed să mențină ratele dobânzilor la un nivel scăzut în fața unei inflații persistente la reuniunea din această săptămână, iar Banca Angliei ar putea face același lucru la reuniunea de săptămâna viitoare.

De la reuniunea BCE de săptămâna trecută, alți câțiva membri ai consiliului de stabilire a ratelor au declarat că, în opinia lor, ar trebui să adopte o abordare prudentă și graduală a politicii monetare în lunile următoare.

„Nu am încheiat ciclul de înăsprire a politicii monetare”, a conchis Lagarde. „Suntem încă în teritoriu de înăsprire și trebuie să continuăm atât timp cât este nevoie pentru a readuce inflația la 2%.”

Ea a descris creșterea costurilor cu forța de muncă, profiturile mai mari ale companiilor și scăderea productivității lucrătorilor – toate acestea împingând în sus presiunile asupra prețurilor – ca fiind puncte „slabe” și a declarat că BCE trebuie să vadă că datele se  îndreaptă în direcția corectă. Prin urmare, împrumutații  trebuie să se înarmeze cu răbdare –  și cu nervi tari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor