AcasăEconomieAutostrăzile României, ca după bombardament. Guvernul refuză să ia măsuri împotriva transportatorilor

Autostrăzile României, ca după bombardament. Guvernul refuză să ia măsuri împotriva transportatorilor

Puținele autostrăzi ale țării arată acum ca după bombardament. Refuzul Guvernului de a lua măsuri împotriva transportatorilor care circulă cu depășiri de gabarite de zeci de tone a făcut ca șoselele să se deterioreze într-un ritm accelerat. Mai mult, tranșeele din asfalt au provocat mai multe accidente, pentru care adevărații vinovați ar trebui să răspundă. Pe un singur senzor amplasat pe o autostradă s-au înregistrat 20.000 de treceri cu gabarite depășite, iar vehiculele nu aveau niciun fel de autorizație.

Grupurile de interese și incompetența de la vârf au făcut ca infrastructura rutieră să fie efectiv distrusă. Guvernul a desființat cântărirea de la frontieră, care mai ținea în frâu încălcarea legislației, lăsând șoselele fără apărare în fața vehiculelor supraîncărcate. Numai în luna ianuarie 2025, pe un singur senzor au fost depistate peste 20.000 de treceri cu depășiri de tonaje.

Dacă se menține acest ritm, vorbim despre 240.000 de treceri cu supratonaje fără autorizație numai pe un singur senzor. La nivel național se dau 10.000-15.000 de autorizații pe an. Asta înseamnă că pe toată țara avem peste 2 milioane de treceri cu depășiri de tonaj fără să se plătească autorizația. La o medie de 700 de lei, avem aproape 1,5 miliarde de lei neîncasați de stat. Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” a trimis o adresă către CNAIR acum o lună și jumătate prin care a solicitat să i se pună la dispoziție toate înregistrările de pe senzorii montați pe șosele, senzori care determină tonajele vehiculelor și greutatea pe axe, dar și ce raportări s-au făcut la instituții. Nici până în ziua de azi nu primit însă vreun răspuns. 

”Am depistat o fraudă cu automacarale, cu prejudicii de 12 milioane de euro. În principiu, acum nicio automacara din România nu-și ia autorizație specială de transport. Înainte de anchetă își luau o autorizație și de 3 ori mergeau fără autorizație. Și pe aia pe care o luau, era pe greutăți mai mici sau pe distanțe între axe mai mari. Este pur și simplu halucinant ce se întâmplă”, ne-a declarat Cosmin Cîrdu, șef serviciu D.R.D.P. Timișoara, din cadrul CNAIR.

O automacara de 80 de tone nu poate frâna

Autorizațiile speciale de transport sunt necesare atunci când depășești masele maxime admise. Dacă ai greutăți de peste 80 de tone îți trebuie, pe lângă autorizație, două echipaje de antemergători și echipaj de poliție. Nu circuli cum vrei tu, spun reprezentanții CNAIR. ”Sunt zone cu restricții de 60 de tone, sunt poduri cu restricții de 40 de tone și pun viața oamenilor în pericol. O automacara la peste 80 de tone nu poate frâna, efectiv. Podurile se pot rupe când circuli cu 100 tone, de exemplu, pe un pod de 40 de tone. Dacă vrei să mergi de la Nădlac 2 la Constanța cu 120 de tone este exclus să mergi pe Orșova și pe Severin, pe podurile de acolo sau pe DN 6, Armeniș-Craiova, și atunci ți se va da un traseu. Dar o rută normală o faci cu 100 km, iar o rută deviată poate însemna 400 km și atunci încalcă regulile”, ne spune Cosmin Cîrdu.

Se înjumătățește durata de viață a drumurilor

Greutățile ar trebui să se repartizeze câte 10 tone pe fiecare axă, ceea ce înseamnă că este nevoie de platforme conforme cu greutatea. De exemplu, dacă ai 80 de tone de cărat, iei o platformă de 10 axe, dar transportatorii, ca să nu își cumpere din acestea, își pun 80 de tone pe 5 axe și atunci au 15 tone pe axe și se duc vara și fac tranșee în șosele, semnalează Cosmin Cîrdu.

”Totul depinde de încărcarea pe axe. Un drum este proiectat la 10 milioane de treceri pe axe de 11,5 tone, în principiu. Dacă tu, în loc de 11,5 tone, ai mers cu 22 de tone, în loc de 10 milioane de treceri, mi-ai redus durata de viață a drumului la 5 milioane de treceri. Legea nu permite să fie autorizate mai mult decât este construită mașina să circule. În cazul unei macarale, ea nu poate circula cu mai mult de 12 tone pe o axă, dar el merge și cu 13 tone pe o axă, nici nu poți să-l autorizezi”, ne-a precizat Cosmin Cîrdu.

Autostrada ”morții”

Prima bandă a Autostrăzii București-Pitești a fost pur și simplu distrusă de camioanele cu supratonaj, fapt care a și provocat mai multe accidente. Șoferii au dat vina pe deszăpezire și pe sarea aruncată pe drum, fără să știe, de fapt, cine sunt adevărații responsabili.

”Dacă mergeți pe autostradă la gropile acelea și măsurați distanța între gropi, o să vedeți că sunt două șiruri de gropi, unele aproape de linia de demarcație între banda 1 și banda 2 și unele spre banda de rezervă. La măsurătoare o să vedeți că sunt făgașe de la camioane, că doar camionul are 2,50 metri. Și aceste camioane supraîncărcate distrug în profunzime drumurile. Vara fac făgașe și acolo se creează locuri unde băltește apa. Iar iarna, pe făgașele astea, pe microfisurile create în timpul verii, se inflitrează apa. Și apa, în loc să se dreneze, se canalizează în făgașe, îngheață și sparge structura”, ne-a mai spus Cosmin Cîrdu, șef serviciu D.R.D.P. Timișoara, din cadrul CNAIR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.980 afisari

12 COMENTARII

  1. Dar am văzut și cum lucratorii de la drumuri erau cu lama pe jos pe asfaltul negru FARA ZAPADA pe A1 și Dn7 Pitești Ramnicu Valcea.Lucratorii în DUSMANIE țineau lama pe jos pe asfalt și aruncau bucăți din el după sute de tone de sare și nisip.MARE VINA AU SI CEI DUPA UTILAJELE DE DESZAPEZIRE.Cu ochii mei am văzut.SI MIILE DE Camioane care vor accelera deteriorarea drumurilor.

  2. De ce nu faceți zone de cîntarire pe autostrăzi?? Politia rutiera să facă cîntarirea și verificarea documentelor că de n Spania .

    • Ca sa mai fure si aia din punctele de frontiera. Voi credeti ca toti banii incasatia ajung la stat ???

  3. Dar la construcția drumului se verifica drosimea fundației, dacă este tasata corespunzător și alte detalii tehnice?

  4. Toate basculele ce merg dinn Dâmbovița cu nisip și se întorc cu piatra concasata ,uneori ocolind prin Daieni cantarul sunt cu 40 tone marfa și merg cu 90 la ora,sunt Volvo cu numere de Prahova bnp,BNR și manuri mladom,
    Au făcut praf drumul de Daieni,reparat acum un an!
    In schimb,cei cu numere de Ialomița,merg corect,nu vezi prelatele bombate parca ar cara rumeguș!

  5. Bă mai lasă aburelile și vrăjelile că numai camioanele vă strică vouă drumurile. CAMIOANELE VĂ STRICĂ VOUĂ INTERESUL, ȘPĂGILE, LUCRĂRILE DE MÂNTUIALĂ CU MATERIALE DE CEA MAI PROASTĂ CALITATE,PE CARE IMEDIAT VĂ GRĂBIȚI SĂ LE FACEȚI RECEPȚIA. Când vreodată o să aibă România vreun drum care să reziste la 11 milioane de treceri regulamentare ???? Bă directore,chiar ne iei de proști pe toți românii ???? Când voi ați făcut recepții la autostrăzi, drumuri și poduri și la câteva luni s-au dus dracului ??? Nu mai merge să aruncați pisica moartă în curtea la alții.

  6. Romania sat fara caini! Acum catva ani in fieful lui Ciolacu, Buzau, s-a mai infiintat o Regionala de Drumuri. Posturi grase pentru PSD .

  7. Lucrarile la drumuri sunt de mantuiala , daca nu circula nimeni dupa doi ani apar gropi .Referitor la transportatori ce incalca tot ce trebuie nerespectat sunt basculele firmelor Binar , Luscan , Rusu patronati de seful ARR in coplicitate cu cel de la Isctr . Toata lumea stie ce face dat nimeni nu ia masuri atata timp cat politicul intervine si va si mai rau va spun dupa cum vrea Grindeanu cu Hagiu sa faca o alta institutie de control cu alti mafioti. Solutia e sa schimbe sefi politicii la org de control si veti vedea ca sistemul functioneaza perfect.

  8. Doamna ” jurnalista” , habar n aveți despre ce scrieți. Autostrada s a făcut praf de la acțiunea materialele antiderapante coroborata cu înghețul și diferențele de temperatură mari si rapide din săptămâna trecută.
    Tot anul n au trecut la fel camioanele? Dar găurile au apărut în 3 zile, acum.
    Mai gândiți va la ce prostii spuneți.
    Vrăjeală cu camioanele supraîncărcate este strict scoasă sa mascheze jaful din CNAIR și șpăgile uriașe la fiecare centimetru de drum ” reabilitat”.
    Aceste camioane nu merg doar Pitești București, sunt 90% camioane care vin sau se duc către Europa și care stau în masele maxime autorizate de frica celor de după frontiera noastra.
    Sau crede cineva cu cine până la Nădlac corect și apoi mai incarca instant inca 15 t spre Buc? Sau invers ?

  9. Dar de calitatea proasta a asfaltului de ce nu spuneți nimic?în Italia se circula cu 46 tone total maxim autorizat și nu sunt craterele din România.Vorbesc în cunoștință de cauza

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger