AcasăEconomieAurul, singurul câștigător de pe urma conflictului din Orientul Mijlociu?

Aurul, singurul câștigător de pe urma conflictului din Orientul Mijlociu?

Aurul este o marfă de criză, ale cărei prețuri ating cote maxime în timpul conflictelor geopolitice și al incertitudinilor economice

Uncia de aur s-a tranzacționat luni  aproape de 2.000 de dolari, după ce a depășit acest  prag săptămâna trecută pentru prima dată din luna mai – în condițiile în care invazia terestră a Israelului în Gaza pare să fie mai precaută decât se prefigura inițial.

Vineri, cotația lingoului a urcat cu 1,1%,  pe măsură ce  Israelul a demarat ofensiva terestră. Trupe şi tancuri au intrat în partea de nord a Fâşiei Gaza în cea de a doua fază a războiului cu Hamas. Autorităţile israeliene au anunţat că vor urma o abordare treptată, ceea ce a calmat îngrijorările că o invazie masivă va duce la o escaladare regională.

Este posibil ca preţurile la aur să nu coboare prea mult”, spune Stephen Innes, partener la SPI Asset Management. Potrivit Bloomberg, aurul a devenit unul din principalii câştigători după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, înregistrând o apreciere de peste 9% pe măsură ce cererea pentru active sigure a crescut.

Și va continua să beneficieze în cazul în care tensiunile se intensifică, alături de francul elvețian și de obligațiunile guvernamentale americane cu scadență scurtă.

Atenţia pieţelor este îndreptată şi spre următoarea ședință de politică monetară a Rezervei Federale americane. Miercuri, Fed va anunţa ce a decis cu privire la dobânda de referinţă, o decizie care va avea un impact asupra costurilor cu împrumuturile la nivel global.

Aurul a devenit una dintre clasele de active cu cele mai bune performanțe din 2018, pe fondul unor convulsii fără precedent în economia mondială care au dus la o inflație ridicată și la tendințe recesioniste.

În mod obișnuit, aurul este o marfă de criză, ale cărei prețuri ating cote maxime în timpul conflictelor geopolitice și al incertitudinilor economice. Războiul din Israel și Hamas a scumpit aurul, a precizat Manav Modi, analist pentru mărfuri și valuta la o companie de consultanță din India.

Pe de altă parte, majoritatea experților în investiții susțin că fiecare portofoliu are nevoie de aur  pentru a se proteja împotriva activelor mai riscante, cum ar fi acțiunile. Atunci când piețele bursiere își pierd strălucirea, aurul strălucește de obicei.

Cotațiile metalului prețios au înregistrat un maxim istoric în timpul turbulențelor de pe piață provocate de pandemie în 2020 și la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina la începutul anului 2022.

În contextul tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu  și al unui mediu macroeconomic incert care s-ar putea încheia cu o recesiune, investitorii se îndreaptă în mod normal către aur.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger