Cauta

Aurul s-a ascuns de mineri

Potrivit World Gold Council, industria minieră auriferă se străduiește să susțină creșterea producției pe măsură ce zăcămintele  de metal galben devin tot mai greu de găsit.

„Am înregistrat o producție record în primul trimestru în 2024, cu 4% mai mare decât în anul precedent. Dar imaginea de ansamblu  este că, efectiv, producția minieră s-a plafonat în jurul anului 2016 sau 2018 și nu am văzut nicio creștere de atunci”, a declarat pentru CNBC John Reade, strategul de piață al WGC.

Datele  asociației comerciale internaționale arată că  producția minieră a crescut cu doar 0,5% în 2023 față de 2022.

În 2022, creșterea a fost de 1,35% de la an la an, iar în 2021 a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producția mondială de aur a înregistrat primul declin din ultimul deceniu, alunecând cu 1%.

“După 10 ani de creștere rapidă, începând din 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creștere susținută a producției”, a spus Reade. “Noile zăcăminte de aur sunt din ce în ce mai greu de găsit în întreaga lume, deoarece multe zone de perspectivă au fost deja explorate”.

57.000 de tone de aur așteaptă să fie extrase

Exploatarea aurului pe scară largă necesită capital intensiv și prospecțiuni semnificative, necesitând în medie între 10 și 20 de ani înainte ca o mină să fie gata pentru producție

Chiar și în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să evolueze spre dezvoltarea unei mine este scăzută, doar aproximativ 10% din descoperirile de aur la nivel mondial conținând suficient metal pentru a justifica exploatarea minieră.

Rezervele de aur care pot fi extrase sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, potrivit United States Geological Survey.

În afară de procesul de descoperire, autorizațiile guvernamentale, care  necesită mai mult timp pentru a fi aprobate, au îngreunat activitatea minieră. Obținerea licențelor și permiselor necesare înainte ca societățile miniere să poată începe operațiunile poate dura mai mulți ani. „Este din ce în ce mai greu să găsești aur, să obții autorizații, să îl finanțezi și să îl exploatezi”, a adăugat Reade.

În plus, multe proiecte miniere sunt planificate pentru zone îndepărtate care necesită infrastructură precum drumuri, energie electrică și apă, ceea ce duce la costuri suplimentare pentru construirea acestor mine și finanțarea operațiunilor.

Prețul aurului își ia o pauză după ce în ultimele luni a urcat la maxime record susținute de cererea puternică condusă de China. Aurul la vedere se tranzacționează în prezent la 2.294,3 dolari pe uncie.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version