Tocmai când analiștii credeau că forțele inflaționiste se diminuează, prețul petrolului a crescut brusc.
Este un răspuns la reducerea producției OPEC și OPEC+. Un baril de țiței Brent, care a atins 120 de dolari vara, înainte de a scădea la 75 de dolari luna trecută, a ajuns în prezent la 85 de dolari. Unii traderi se așteaptă la 100 de dolari.
„Implicarea celor mai importanţi membri ai grupului OPEC+ sugerează că aderarea la reducerile de producţie va fi mai puternică decât s-a întâmplat în trecut. Din mai s-ar putea reduce livrările pe plan global cu aproximativ 1%”, a declarat Vivek Dhar, analist pe probleme de energie la CBA.
Cele mai recente reduceri ar putea majora preţul barilului de petrol cu 10 dolari, susţine şeful firmei de investiţii Pickering Energy Partners. Analiştii de la Goldman Sachs au crescut estimările privind cotaţia ţiţeiului Brent la 95 dolari per baril până la finalul anului şi la 100 dolari în 2024.
În octombrie anul trecut, o reducere a producţiei OPEC a atras critici dure din partea executivului american. Atunci, preşedintele Joe Biden ameninţase chiar cu „consecinţe” pentru relaţia îndelungată SUA – Arabia Saudită, bazată pe vânzările de arme americane şi de ţiţeiul saudit.
Acum, Washingtonul a lăsat tonul mai moale și spune că vrea să colaboreze cu petroliștii saudiți, actori principali în reducerea producției. America are petrol, dar nu poate să ignore OPEC – acolo e robinetul principal. Cartelul este puternic, conduce după bunul plac strategiile care declanșează majorările sau scăderile prețurilor țițeiului. Petrolul e geopolitică, OPEC dirijează lumea.
Și geopolitică este reducerea producției. Singura amenințare pentru OPEC este ca omenirea să se îndepărteze de combustibilii fosili. Nici vorbă să fie așa, e o glumă proastă. Dimpotrivă, toate țările se bazează pe cartel și se vor baza așa cum au făcut-o istoric. Cererea mondială de petrol în 2023 va crește cu 2,32 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,3%.