AcasăEconomieAurul ilicit: goana mortală

Aurul ilicit: goana mortală

În fiecare an, aur ilicit în valoare de peste 30 de miliarde de dolari circulă pe tot globul, inclusiv aur provenit din zone de conflict și state autoritare

În fiecare an, aur ilicit în valoare de peste 30 de miliarde de dolari circulă pe tot  globul, inclusiv aur provenit din zone de conflict și state autoritare.

O mare parte din aur este traficat către centre de tranzacționare, precum Dubai sau Hong Kong, înainte de a intra pe piața mondială.

Spre deosebire de traficul de droguri, comerțul cu aur ilegal nu este perceput de occidentali ca o urgență, deoarece victimele sale principale nu se află în țările dezvoltate, notează Foreign Affairs.

Dar acest comerț susține crize mortale în întreaga lume. Finanțează ambele părți ale războiului civil din Sudan; regimul autoritar al lui Nicolas Maduro din Venezuela; mai multe grupuri armate din Republica Democrată Congo; și războiul Rusiei din Ucraina.

În ultimul deceniu, prețul aurului aproape s-a triplat, atingând valori record la începutul acestei luni. Aurul ilicit poate fi topit și introdus pe piețele oficiale împreună cu aurul extras în mod legal.

Statele Unite, Uniunea Europeană, instituțiile financiare și autoritățile de reglementare ar trebui să ajute centrele de comerț cu aur, unde se spală cea mai mare parte a aurului ilicit – în principal Emiratele Arabe Unite, dar și China, India, Elveția și Turcia – să se reformeze.

Dimensiunea masivă a comerțului mondial cu aur – peste 380 de miliarde de dolari în 2024 – face ca aurul ilicit să fie foarte valoros pentru grupurile criminale și regimurile represive. În Sudan, de exemplu, unde aurul reprezintă 70% din exporturi, capacitatea facțiunilor beligerante din țară de a cumpăra arme depinde în mare măsură de procurarea și vânzarea aurului ilicit.

Regimul lui Maduro a vândut aur ilicit de peste un miliard de dolari companiilor din Emiratele Arabe Unite în 2020. Grupările armate din Venezuela, inclusiv Tren de Aragua, sunt implicate în exploatarea și traficul de  aur ilegal în valoare de 2,2 miliarde de dolari pe an.

Implicarea Rusiei în comerțul ilicit cu aur a crescut după ce SUA și UE au sancționat aurul rusesc în urma invaziei Ucrainei în 2022. Importurile EAU de aur rusesc – 2,5 miliarde de dolari în 2023 – au contribuit la economia de război a Moscovei.

Aurul alimentează escaladarea conflictului din Republica Democrată Congo, unde forțele congoleze luptă împotriva unei insurecții a mișcării M23, susținută de Rwanda.

Grupul de dezvoltare Swissaid estimează că între 32% și 41 % din aurul produs în Africa subsahariană în 2022 ar fi putut fi ilicit – cu mult peste media globală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger