AcasăEconomieAur la 3.000 de dolari și aur negru la 100 de dolari?

Aur la 3.000 de dolari și aur negru la 100 de dolari?

Prețul aurului ar putea urca la 3.000 de dolari pe uncie, iar cel al petrolului la 100 de dolari pe baril în următoarele 12-18 luni

Prețul aurului ar putea urca la 3.000 de dolari pe uncie, iar cel al petrolului la 100 de dolari pe baril în următoarele 12-18 luni.

Aurul, care se tranzacționează în prezent la 2.016 dolari, ar putea crește cu aproximativ 50%, dacă băncile centrale vor crește brusc achizițiile de metal prețios, o posibilă stagflație sau în cazul unei recesiuni globale profunde, a declarat pentru CNBC Aakash Doshi, șeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime al CitiGroup.

„Cea mai probabilă cale wildcard către 3.000 dolari/uncie de aur este o accelerare rapidă a unei tendințe existente, dar care se mișcă lent: de-dolarizarea în băncile centrale din piețele emergente, care la rândul ei duce la o criză de încredere în dolarul american”, au scris analiștii Citi, inclusiv Doshi, într-o notă recentă. Acest lucru ar putea dubla achizițiile de aur ale băncilor centrale, contestând consumul de bijuterii ca fiind cel mai mare motor al cererii de aur.

Băncile centrale din China, Rusia, India, Turcia și Brazilia conduc achizițiile de lingouri, deoarece încearcă să-și diversifice rezervele și să reducă riscul de credit.

Băncile centrale din lume au susținut doi ani succesivi de achiziții nete de aur de peste 1.000 de tone, a raportat în ianuarie World Gold Council.

Un alt declanșator care ar putea duce aurul la 3.000 de dolari ar fi o „recesiune globală profundă” care ar putea determina Rezerva  Federală a SUA să reducă rapid ratele dobânzilor.

Aurul devine mai atractiv în comparație cu activele cu venit fix, cum ar fi obligațiunile, care ar produce randamente mai slabe într-un mediu cu rate scăzute.

Rata de referință a Fed a fost cuprinsă între 5,25% și 5,5% din iulie 2023, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2001, când a urcat la 6% după spargerea bulei dot-com.

De asemenea, stagflația – o rată a inflației în creștere, o încetinire a creșterii economice și o creștere a șomajului – ar putea fi un factor declanșator, deși Doshi a declarat că există o „probabilitate foarte scăzută” a unui astfel de scenariu.

Aurul este perceput ca un refugiu sigur și tinde să aibă performanțe bune în perioadele de incertitudine economică, atunci când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante.

Catalizatorii pentru ca petrolul să atingă 100 de dolari pe baril includ riscuri geopolitice mai mari, reduceri mai profunde ale OPEC+ și întreruperi ale aprovizionării din principalele regiuni producătoare.

Războiul actual dintre Israel și Hamas nu a afectat producția sau exporturile de petrol, singurul impact semnificativ fiind atacurile Houthi din Yemen asupra petrolierelor și a altor nave care traversează Marea Roșie.

Principalul producător de petrol, Irak, a fost afectat de conflict și orice escaladare ulterioară ar putea afecta alți furnizori importanți ai OPEC+ din regiune.

Evoluțiile recente arată că tensiunile au crescut la granița dintre Israel și Liban, ceea ce ridică temeri că războiul din Gaza s-ar putea extinde și în alte zone din Orientul Mijlociu.

Irakul, Iranul, Libia, Nigeria și Venezuela sunt vulnerabile la întreruperi ale aprovizionării, în condițiile în care SUA ar putea înăspri politica de sancțiuni.

Contractele futures pentru aprilie ale petrolului Brent, de referință la nivel mondial, se tranzacționau la 83,56 dolari pe baril, în timp ce contractele pentru martie ale petrolului american West Texas Intermediate se tranzacționau la 79,13 dolari pe baril.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.630 afisari

2 COMENTARII

    • Sunt mai multi factori care influenteaza pretul aurului , totul depinde de cerere si oferta , rata dobanzilor , inflatie si factori geopolitici . Mare atentie , fluctuatiile pretului aurului pot fi IMPREDICTIBILE !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger