AcasăEconomieAu greșit cu inflația, și-au pierdut credibilitatea. Cui mai folosesc vorbele bancherilor...

Au greșit cu inflația, și-au pierdut credibilitatea. Cui mai folosesc vorbele bancherilor centrali la spartul târgului?

Bancherii centrali își regândesc tardiv abordarea în ceea ce privește previziunile economice, după eșecurile lor de a detecta cea mai recentă explozie inflaționistă

Bancherii centrali își regândesc tardiv abordarea în ceea ce privește previziunile economice, după eșecurile lor de a detecta cea mai recentă explozie inflaționistă.

Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală, Banca Angliei și aslte instituții  nu au reușit să vadă cum sfârșitul blocajelor Covid-19 și un șoc energetic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina ar putea deschide calea pentru cea mai gravă spirală inflaționistă din ultima generație.

După ce au reacționat cu creșteri agresive ale ratelor, băncile centrale se angajează în discursuri confuze, în timp ce încearcă să explice motivele eșecului lor.

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat pentru Financial Times într-un interviu recent că banca centrală trebuie să învețe din greșelile sale. „Ceea ce ar fi trebuit să învățăm este că nu ne putem baza doar pe cazuri de manual și pe modele pure. Trebuie să gândim cu un orizont mai larg”.

Un rezultat, spun oficialii, este o atenție sporită acordată unor „scenarii” alternative pentru evoluțiile economice viitoare, pentru a ilustra modul în care ar putea reacționa politica monetară.

Dar cui folosesc scenariile, de vreme ce comunicarea cu piețele financiare nu funcționează? Bancherii centrali și-au pierdut credibilitatea – și nu recunosc. Ar trebui să o facă în loc să lanseze tot felul de  analize și previziuni. Împrumutații  s-au săturat de explicații savante. Cetățeanul de rând simte scăderea inflației la cumpărături, nu în conferințele băncilor.

BCE a prezis că inflația va fi în medie de 7,1% în 2022 și de 2,7% în 2023. Fals: anul trecut, prețurile în blocul comunitar au crescut cu 8,4%. Și cu 5,4% în acest an.

De asemenea, ipotezele greșite privind prețurile energiei au reprezentat trei sferturi din erorile BCE de prognoză a inflației în 2021, când previziunile sale pentru primul trimestru din 2022 s-au dovedit a fi cu 2 puncte procentuale prea mici.

Cu toate acestea, șocurile economice nu sunt chiar imprevizibile. Criza din 2008 cu falimentul băncilor a fost o consecință, nu un eveniment neprevăzut. Similar pentru inflația galopantă.

În plus, modelele și prognozele bancherilor nu se mai potrivesc cu schimbările fiscale – salarii, subvenții guvernamentale pentru energie și alimente.

În momentul în care marile bănci centrale nu au certitudini și pedalează pe ipoteze se întâmplă cel mai rău lucru: nu mai sunt ascultate. O regândire a abordării inflației vine la spartul târgului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
10.071 afisari

12 COMENTARII

  1. La inflatia asta contribuie si cele 12 pachete de sanctiuni contra Rusiei…
    Una era sa ai gaz ieftin rusesc in economie si alta e sa ai gaz de 3-5 ori mai scummp de la americani…
    Deci, slugarnicia fata de SUA, costa mult.

      • Mai bine tăceai! Ce cauta Americanii în UCRAINA încă din 2008 . Nu mai da vina pe Putin carede jur împrejur este înconjurat de baze americane .

      • De vina sunt nenorocitii de americani care nu pot trai in pace ci numai in razboi. Si atunci cauta si provoaca razboaie, asa cum fac de doua sute de ani. Au declansat peste 200 de conflicte neprovocate si au furat tot ce se putea deplasa. Rusii au mai plecat de unde au cucerit, Romania, Ungaria, Cehoslovacia si mai ales RDG. Americanii n-au plecat niciodata, de nicaieri.

        • De unde nu pleaca americanii nu vin rusii sa faca prapad. Unde vin rusii e saracie..acum are lumea mult peste nevoi..sarafi sunt si in america dar de vina sunt ei poate..

  2. La inflatia asta contribuie si cele 12 pachete de sanctiuni contra Rusiei…
    Una era sa ai gaz si petrol rusesti ieftine in economie si alta e sa ai gaz si petrol(furate din Siria, Irak, etc.) de 3-5 ori mai scumpe de la americani…
    Deci, slugarnicia fata de SUA, costa mult.

  3. Pe lângă preturi …..unele umflate pentru interese financiare …..să luăm în calcul și unele câștiguri salariale fabuloase ale cor ce nu produc nimic ci profită de funcții să se îmbogățească cit mai repede,iar cei care produc plus valuare sărăcesc prin aceste crize care se repeta …..mereu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger