AcasăEconomieAtenție la piața gazelor! Europa nu este atât de izolată de războiul...

Atenție la piața gazelor! Europa nu este atât de izolată de războiul din Orientul Mijlociu

Piața europeană a gazelor naturale a resimțit imediat unda de șoc a confruntării dintre Israel și Palestina

În lumea interconectată de astăzi, conflictele regionale au o înclinație unică de a reverbera în cele mai neașteptate sectoare, iar piața europeană a gazelor naturale a resimțit imediat unda de șoc a confruntării dintre Israel și Palestina.

Uniunea Europeană, aparent amortizată cu un stoc complet de gaze naturale, nu este atât de izolată pe cât pare. Odată cu escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, stabilitatea acestor rezerve este compromisă, notează Modern Diplomacy. Istoria recentă a dinamicii energetice a UE aruncă o lumină asupra situației sale actuale.

Europa a suportat întreruperi semnificative ale aprovizionării, în special după reducerea substanțială a livrărilor din Rusia în 2022, care a dus la creșteri record ale prețurilor – prețul gazelor a urcat la rate fără precedent de 38 de euro pe megawatt-oră.

Raportul recent al Agenției Internaționale a Energiei prezintă o imagine prudentă: în timp ce instalațiile de stocare europene sunt aproape pline, reprezentând aproximativ 100 de miliarde de metri cubi sau aproximativ 33% din consumul țărilor din uniune, acest lucru nu oferă nicio asigurare a stabilității prețurilor în zilele următoare, mai ales dacă iarna se dovedește a fi mai aspră.

Australia complică și mai mult acest scenariu. Grevele muncitorilor de la principalele unități de producție de gaz ale Chevron, în special proiectele „Gorgon” și „Wheatstone”, care reprezintă împreună peste 5% din capacitatea globală de producție de GNL, amenință stabilitatea globală a pieței.

O eventuală oprire a unei contribuții atât de substanțiale nu poate decât să influențeze prețurile globale ale gazelor naturale lichefiate, ceea ce va duce la o volatilitate suplimentară în Europa.

Rolul Israelului în această ecuație a gazului în evoluție este esențial. Îndemnat să oprească producția de pe platforma „Tamar” pe fondul conflictului, tranziția statului ebraic din ultimele două decenii de la importator de gaze la exportator este amenințată.

De fapt, exporturile israeliene de gaze naturale către Egipt, care până săptămâna trecută se ridicau la 800 de milioane de metri cubi pe zi, au înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la aproximativ 650 de milioane de metri cubi pe zi.

În timp ce descoperirile Israelului au transformat propriul peisaj energetic, acestea au sprijinit indirect și aprovizionarea cu gaze a Europei, mai ales că Europa caută alternative la gazul rusesc.

Raportul analitic recent al Goldman Sachs servește drept indicator, avertizând cu privire la posibilele repercusiuni ale conflictului în curs asupra sectoarelor globale ale petrolului și gazelor naturale. În cazul în care confruntarea se intensifică, am putea asista la o creștere proactivă a producției din partea unor actori-cheie precum Arabia Saudită, ceea ce ar putea duce la fluctuații suplimentare pe piața energetică.

Prețurile europene la gaze au avut o tendință de creștere, în special din cauza îngrijorărilor legate de durata întreruperii producției și a ramificațiilor geopolitice ale conflictului actual din Orientul Mijlociu.

Sectorul israelian al gazelor, bogat în descoperiri recente și investiții străine substanțiale, în special participația de miliarde de dolari a Chevron în zăcămintele de gaze offshore, se află la o răscruce de drumuri. Ostilitățile în curs de desfășurare ar putea descuraja viitoarele investiții, încetinind ritmul de dezvoltare într-un sector care promitea atât de mult atât pentru Israel, cât și pentru Europa.

În concluzie, „Furtuna Al-Aqsa” subliniază interacțiunea complexă dintre geopolitică și piețele globale. Europa, în căutarea securității energetice, se confruntă cu evenimente geopolitice departe de granițele sale, reamintindu-ne de echilibrul complicat și delicat care ține împreună piețele energetice ale lumii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor