Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a cerut dezbatere publică urgentă pe marginea unui proiect de ordonanță de urgență, elaborat de Ministerul Finanțelor, care afectează caracterul suveran și independent al statului român, precum și suveranitatea națională. Practic, prin acest act normativ, Executivul schimbă fundamental legislația, permițând împrumuturi de la guvernele altor state fără aprobarea Parlamentului, existând riscul impunerii unor condiții care să fie contrare interesului național.
Avocatul Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept, a avertizat că proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor modifică semnificativ legislația în domeniul datoriei publice. Și asta pentru că, pe de o parte, permite finanțarea unor contracte/acorduri de achiziții/proiecte de interes strategic de către guvernele altor state și de entități guvernamentale care reprezintă guvernele altor țări, iar pe de altă parte, documentele de contractare a acestor împrumuturi ar urma să fie aprobate prin hotărâre de guvern, nu prin lege adoptată de Parlamentul României, așa cum prevede legislația actuală pentru finanțările contractate de la organismele financiare internaționale.
Totodată, proiectul de act normativ stipulează faptul că semnarea acestor documente de contractare a împrumuturilor se va face de către Ministerul Finanțelor sau de autoritățile publice centrale, în funcție de prevederile specifice incluse în acestea. ”Conținutul acestui proiect de OUG afectează caracterul suveran și independent al statului român, precum și suveranitatea națională, deoarece, prin intermediul acestor documente de împrumut, guvernele altor state ar putea impune României politici în domeniile de interes strategic național. În același timp, astfel de documente de împrumut ar urma să fie aprobate de către Guvernul României (puterea executivă), și nu de către senatorii și deputații țării care exercită suveranitatea națională în numele poporului român. Proiectul în sine reprezintă un atac la siguranța și securitatea națională a României”, a semnalat Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.
În mai puțin de 4 ani, datoria țării s-a triplat
Președintele coaliției, av. Elena Radu, a solicitat Ministerului Finanțelor organizarea unei dezbateri publice pe acest proiect de act normativ, în care să fie prezentată situația detaliată a datoriei publice a României: cuantum, creditori, condiționări și condițiile acordării împrumuturilor, cum s-a ajuns la performanța ca în perioada 2020-2024 datoria publică să se tripleze și cum au fost folosite împrumuturile contractate. Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a mai cerut publicarea pe site-ul Ministerului Finanțelor a proiectului de acord de finanțare între Guvernul României și Guvernul SUA, despre care se face referire în preambulul proiectului de ordonanță de urgență că trebuie semnat până la 30 septembrie 2024.
”În contextul derulării cu Guvernul SUA a unor programe de înzestrare cu impact semnificativ asupra dezvoltării capabilităților militare, coroborat cu situația actuală de securitate regională, reprezentanții Guvernului SUA au informat partea română cu privire la posibilitatea accesării de fonduri, în condiții avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop military încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Departamentul Apărării din SUA. Pentru a putea utiliza facilitatea de împrumuturi directe oferită de Guvernul SUA în cadrul acestui mecanism în anul 2024, semnarea acordului de împrumut între Guvernul SUA și Guvernul României trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie 2024”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Memorandum ținut la secret
Prin Memorandumul aprobat în iulie 2024, Guvernul României a aprobat inițierea demersurilor pentru utilizarea mecanismului de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA în scopul finanțării unor contracte privind asigurarea capabilităților militare pentru România, susține Ministerul Finanțelor. Memorandumul nu a fost însă făcut public, fiind secretizat.
”Urmare consultărilor interne dintre Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Finanțelor, a rezultat că în scopul fructificării oportunității de a putea utiliza facilitatea de împrumuturi directe din FMF este necesară adaptarea cadrului legal privind datoria publică, respectiv modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 și a normelor de aplicare ale acesteia, în sensul includerii posibilității utilizării unor mecanisme de finanțare specifice puse la dispoziția Guvernului României de alte guverne și/sau alte entități guvernamentale, ca instrumente de natura datoriei publice guvernamentale”, mai arată Ministerul Finanțelor.