AcasăEconomieAtac la sănătatea oamenilor: UE, paradisul reglementărilor împovărătoare

Atac la sănătatea oamenilor: UE, paradisul reglementărilor împovărătoare

Povara tot mai mare a reglementărilor din UE descurajează investitorii în sectorul farmaceutic și tehnologiilor medicale, amenințând sănătatea oamenilor și investițiile

Povara tot mai mare a reglementărilor din Uniunea Europeană descurajează investitorii în sectorul  farmaceutic și tehnologiilor medicale, amenințând sănătatea oamenilor și investițiile.

Michael Lohan, directorul executiv al IDA Ireland, agenția de promovare a investițiilor străine directe, a declarat pentru Financial Times că noile norme propuse de Bruxelles anul trecut riscă să adâncească și mai mult decalajul dintre SUA și UE în ceea ce privește tehnologiile de ultimă generație.

“În timp ce sistemul de reglementare din SUA a devenit mai agil și mai receptiv, sistemul european a mers în direcția opusă. Europa devine prea împovărătoare din punct de vedere al reglementării și aprobării.”

Irlanda și-a transformat economia în ultimele decenii, atrăgând investiții cu rate de impozitare scăzute, o forță de muncă calificată și expertiză, precum și cu statutul de membru al UE, iar științele vieții reprezintă un sector important. Majoritatea marilor companii farmaceutice și medtech își desfășoară activitatea în această țară.

Inovarea se mută în SUA

„La nivel global, în sectorul științelor vieții, există o concurență incredibilă, iar reglementarea este un aspect cheie pentru cât de competitiv ești”, a spus David Walsh, director de strategie în domeniul sănătății la firma de consultanță KPMG Irlanda.

„Dacă există sentimentul că piața europeană este mai rigidă, desigur că investitorii vor căuta să se localizeze în SUA sau în regiunea Asia-Pacific”.

Potrivit Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice, un grup de lobby cu sediul la Bruxelles, SUA au atras cu o treime mai multe investiții în cercetare și dezvoltare decât Europa în 2010. Un deceniu mai târziu, această diferență a ajuns la mai mult de două treimi.

„Europa pierde cercetare și dezvoltare. Inovarea se mută în SUA”, a precizat Lars Jorgensen, directorul general al Novo Nordisk, cel mai valoros producător farmaceutic din UE. “Companiile vor fi și mai puțin dispuse să finanțeze în Europa dacă se reduce rentabilitatea”.

Lohan a avertizat asupra ridicării de noi „bariere în cadrul ciclului de cercetare și dezvoltare a noilor tratamente” și a întârzierii  accesului pe piață. El cere mai mult sprijin din partea  Comisiei Europene pentru a ajuta companiile din sectorul medical să navigheze în complexitatea reglementărilor. Din nefericire, nu pare să-l asculte nimeni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger